Luis Medina i Alberto Luceño declaren aquest dilluns davant del jutge Adolfo Carretero pel cobrament de comissions per valor de 6 milions d'euros gràcies a la presumpta venda irregular de mascaretes, guants i test Covid a l'Ajuntament de Madrid quan va irrompre la pandèmia, moment en què l'especulació al mercat bloquejava l'arribada de material sanitari. L'instructor investiga una querella de la Fiscalia Anticorrupció per la presumpta comissió de delictes d'estafa agreujada, falsedat documental i blanqueig de capitals, fets que el magistrat veu "greus" en tenir lloc "en el moment més àlgid de la pandèmia" quan hi havia "milers de morts diàries.

El fiscal Luis Rodríguez Sol, que firma la querella, afirma que els comissionistes, amb ànim d'obtenir "un exagerat i injustificat benefici econòmic", van oferir a l'Ajuntament de Madrid la possibilitat d'adquirir "grans remeses de material sanitari fabricat a la Xina". El fill de Naty Abascal com a mitjancer va obtenir una comissió d'un milió d'euros, que va destinar a la compra d'un veler per 325.515 euros i a dos bons d'inversió per valor cadascú de 200.000 euros. El sumari de la investigació va destapar que dies després de rebre les transferències de l'empresa malaia Leno, l'aristòcrata va transferir els diners a un compte als Països Baixos, deixant un dels seus comptes pràcticament buit i una altra en números vermells. En la querella, el fiscal va sol·licitar l'embargament del veler i dels comptes bancaris. En comprovar el jutge que tenia menys de 250 euros, va procedir a fixar a instàncies d'Anticorrupció una fiança de 981.000 euros, en el cas d'impagament dels quals es procedirà a embargar els drets hereditaris de l'investigat en relació amb l'herència de la seva àvia, la duquessa de Medinaceli.

A Medina se l'investiga també per la presumpta comissió d'un delicte d'alçament de béns després que el magistrat comprovés que l'investigat va realitzar disposicions dels seus bons i patrimonials des del 13 d'abril de 2021, data en què va ser citat a declarar davant de la Fiscalia Anticorrupció. Únicament se li ha pogut embargar el veler matriculat a Gibraltar i un compte corrent amb saldo positiu de 247,26 euros per cobrir la responsabilitat civil dels presumptes delictes investigats, la quantitat dels quals en el seu cas ascendeix a 1,2 milions d'euros.

"Comissió dins del normal"

El paper de Medina en l'operació de compravenda és de facilitador, segons ell mateix va manifestar durant la seva declaració davant del fiscal. Va ser la persona que va contactar amb el Consistori, aprofitant la seva condició de personatge públic i la "seva amistat amb un familiar de l'alcalde de Madrid", segons la querella del fiscal. Se li va facilitar el nom d'Elena Collado, coordinadora general de Pressupostos i Recursos Humans de l'Àrea de Govern d'Hisenda i Personal de l'Ajuntament de Madrid. Elena Collado està citada a declarar el pròxim 9 de maig com a testimoni. El PSOE ha demanat al jutge que la citi com investigada perquè tingui "una adequada defensa".

En la seva declaració davant del fiscal, Luis Medina va afirmar que l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, la "va trucar o va escriure per donar-li les gràcies" per la donació de 283.000 mascaretes en els pitjors moments de la pandèmia, afirmant que "no té cap relació" amb ell. "Jo de la suma total si el sumeixis, entre el que s'emporta ell i el que m'emporto jo, jo em porto menys d'un 10% de comissió, que és dins del normal," va subratllar llavors.

Ja en el marc de la instrucció, l'investigat es va queixar en un escrit presentat pel seu advocat Carlos Texidor que el jutge acceptés la presència de l'Ajuntament de Madrid en la causa en qualitat de perjudicat, igual com l'empresa de la funerària municipal, en estar d'acord en sengles casos amb els contractes investigats. "L'assumpte es va donar per conclòs i l'Ajuntament es va sentir satisfet amb la solució, per la qual cosa ara no poden venir a queixar-se d'una cosa que van donar per vàlid i per la qual no van interposar cap tipus de reclamació, molt al contrari del que van fer amb l'empresa Sinclair, que van denunciar per no tenir prou qualitat les mascaretes comprades," va recalcar l'advocat.

Luceño, el negociador

A Alberto Luceño se l'investiga per ser la persona que es va encarregar de les negociacions amb Elena Collado, davant de qui es va presentar com un "expert en importació de productes procedents del mercat asiàtic, amb fàbriques a la Xina a la seva disposició, i com a agent exclusiu de l'empresa malaia EEE, a través de la qual s'anava a realitzar la importació." "En realitat, ni tenia experiència significativa en negocis d'importació ni disposava de fàbriques a la Xina, de la mateixa manera que tampoc no era agent exclusiva de cap empresa malaia ni actuava moguda per cap intenció altruista", segons la Fiscalia.

Segons les investigacions, Alberto Luceño va rebre en concepte de comissions un total de 5.100.000 dòlars - -4,6 milions d'euros--, mitjançant transferències remeses des de Malàisia a un compte personal. Amb aquests diners, l'empresari va costejar una estada en un hotel de Marbella amb un cost de 60.000 euros; tres rellotges Rolex; dotze vehicles de luxe i un habitatge a Pozuelo. Respecte a l'investigat, el jutge ja ha procedit al bloqueig de tres comptes bancaris i targetes per valor de gairebé 130.000 euros, així com a l'embargament de l'habitatge de luxe que va adquirir. El comissionista va reconèixer davant del fiscal anticorrupció que adquiria cotxes de luxe com una forma d'"inversió" per vendre'ls posteriorment. "N'hem venut tres ja. Part són cotxes d'inversió, els comprem perquè valien 700.000 euros, 800.000 euros i els aconseguim per 399.000", va assegurar durant les diligències d'investigació.