El jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castelló ha acordat l'obertura de judici oral contra l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz i l'antiga cúpula del Ministeri a càrrec seu per la denominada 'Operació Kitchen', l'operatiu parapolicial posat en marxa presumptament amb l'objectiu de sostreure al tresorer del PP Luis Bárcenas material relacionat amb la recerca judicial del cas de corrupció Gürtel. En l'acte judicial, a més, el magistrat rebutja per extemporània la petició de l'acusació exercida pel PSOE de declarar la responsabilitat civil a títol lucratiu del PP i l'estableix, de manera subsidiària, a càrrec de l'Administració General de l'Estat en el cas que els investigats resultessin condemnats.

La resolució del titular del Jutjat Central d'Instrucció número 6 inclou tots els delictes plantejats per les acusacions: presumptes delictes de descobriment i revelació de secrets, prevaricació, omissió del deure de perseguir els delictes, suborn, tràfic d'influències, malversació, encobriment, contra la intimitat i obstrucció a la justícia. En el cas de les acusacions del PSOE, Podemos i de la família Bárcenas, a més, afegeixen els d'organització criminal o associació il·lícita, entre altres. Per a García Castelló, els diferents relats dels escrits d'acusació, amb les seves corresponents qualificacions penals, resulten, en principi, adequats, tot això sense perjudici del que resulti de la fase de judici oral.

A més de l'exministre, el jutge envia a judici a qui fora secretari d'Estat de Seguretat Francisco Martínez, a l'exdirector adjunt Operatiu (DAO) Eugenio Pino, als responsables policials José Luis Olivera, Marcelino Martín Blas, José Ángel Fuentes Gago, Bonifacio Díez Sevillano, Enrique García Castaño, Bonifacio Díez Sevillano, Andrés Manuel Gómez Gordo, al comissari jubilat i principal investigat en la macrocausa, José Manuel Villarejo, així com al xofer de Bárcenas Sergio Ríos Esgueva.

La Fiscalia mou fitxa

La Fiscalia ja havia demanat aquest divendres al jutge que obri ja el judici oral contra l'exministre Fernández Díaz i els altres 7 processats per l'espionatge parapolicial a l'extresorer del PP Luis Bárcenas, presumptament orquestrat el 2013 des del seu departament per a fer-se amb documents del cas Gürtel. Anticorrupció ha remès un escrit al magistrat de l'Audiència Nacional que ha investigat la coneguda com a operació Kitchen en el qual li torna a sol·licitar que dicti obertura de judici oral, una petició a la qual s'ha adherit l'acusació popular exercida pel PSOE, que finalment ha estat rebutjada.

La petició de la Fiscalia es fonamenta en la necessitat de "garantir el dret de totes les parts a un procés sense que es produeixin dilacions indegudes". En el seu escrit, els fiscals del cas també sol·liciten que el lletrat de l'administració de justícia del jutjat acari les transcripcions d'algunes converses de l'exsecretari d'Estat de Seguretat i també processat Francisco Martínez, obtingudes en l'entrada i registre del seu domicili. Són les converses que el jutge va acordar mantenir en la causa el mes de juliol passat, quan va decidir, a petició de Martínez, excloure del procediment altres 23 converses mantingudes per ell i contingudes en el seu telèfon mòbil, en comprovar que en el seu trasllat íntegre a les parts van quedar exposades dades íntimes que afectarien investigats i a tercers i que també podrien "comprometre la seguretat nacional".

Procediment iniciat el 2018 en el marc del cas Villarejo

La recerca del cas Kitchen, inclòs dins del cas Villarejo, va començar el 7 de novembre de 2018 després d'un informe de la Unitat d'Assumptes Interns que analitzava la documentació intervinguda en el domicili de l'excomissari José Manuel Villarejo que apuntava a l'existència d'una suposada operació d'espionatge a l'extresorer del PP Luis Bárcenas. Després de diversos anys de recerca, el 29 de juliol de 2021 el jutge va proposar jutjar a l'exministre Fernández Díaz, al seu llavors número dos Francisco Martínez i a altres sis investigats, entre ells l'exdirector adjunt operatiu de la Policia Eugenio Pino, i el mateix Villarejo.

En aquell mateix acte, el jutge va deixar fora del procediment l'exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal i al seu marit, l'empresari Ignacio López del Ferro, que van estar uns mesos investigats. Al febrer d'enguany, la Fiscalia va remetre el seu escrit de conclusions provisionals, en el qual sol·licita 15 anys de presó per a Díaz i Martínez, i entre 2 anys i mig i 19 per a la resta d'acusats, sent la petició més elevada la que afronta Villarejo.