Luis Bárcenas podrà seguir treballant com a comptable del grup 'Taburete', que lidera el seu fill Willy, colaborar en un menjador social i assistir a un programa per a corruptes, però es queda sense les sortides de cap de setmana i festius que gaudia fins ara, segons havia decidit Presons. Així ho ha avalat el Jutjat de Vigilància Penitenciària de l'Audiència Nacional, accedint mantenir a la semillibertat que li havia concedit el ministeri de l'Interior, però negant-li la possibilitat de gaudir de permisos de cap de setmana i festius. Segons la jutgessa, María Reyes Jimeno, aquestes sortides són excessives. La decisió es remunta al passat 20 de febrer i que ara avança El Español

Des de finals de 2022, Bárcenas gaudia del règim de semillibertat i ara segueix classificat en segon grau, el règim més comú entre els presos, tot i que Presons va optar en el seu moment per aplicar l'article 100.2 del Reglament Penitenciari, que permet flexibilitzar el compliment de la pena, sense progressar cap al tercer grau. Concretament, se li va dissenyar un programa perquè es reincorporés en el món laboral i només va al Centre d'Inserció Social Victoria Kent per dormir. Durant la setmana, treballa com a comptable pel grup del seu fill. Concretament, està autoritzat per sortir del centre a les 7:30 i tornar a les 23:00, tot i que el seu contracte és de 40 hores setmanals. El matí dels dimarts i dijous col·labora com a voluntari en un menjador social religiós de Madrid. 

Bárcenas perd 12 dies de festa

Aquestes sortides diàries es mantindran, ja que Maria Reyes Jimeno considera que les "activitats laborals proposades (...) es fonamenten en la conveniència de realització d'una activitat productiva amb la finalitat de promoure una inserció laboral". Però no passa el mateix amb les del cap de setmana. La magistrada creu que "no es justifica, però, (...) la concessió de sortides tots els caps de setmana i festius", tampoc que gaudeixi de 48 dies de permís: "Suposen un règim del tot assimilable al tercer grau en règim obert, per tant, no és procedent aprovar aquest extrem de la proposta formulada", conclou. Bárcenas no només perd els caps de setmana i festius sinó 12 dies de permís a l'any, que passen de 48 a 36. Per tot plegat, la jutgessa Jimeno opta per "aprovar parcialment la proposta del model d'execució de l'article 100.2 del Reglament Penitenciari efectuada per la Junta de Tractament del CIS Victoria Kent". 

L'extresorer del Partit Popular va ser condemnat per la seva implicació en la trama Gürtel a 29 anys un mes de presó i, tot i que el Tribunal Suprem va reduir la pena a un màxim de 12 anys de presó, de la qual ja n'ha complert bona part. A banda d'aquest revés judicial, perdent el permís de caps de setmana i festius, Bárcenas aspira a sol·licitar la llibertat condicional a partir del 2024. L'escàndol pels coneguts com a Papers de Bárcenas, sobre el finançament il·legal del seu partit, va esclatar el 2009. El 2013 va entrar a la presó, però dos anys després, en va aconseguir sortir, pagant 200.000 euros de fiança. Amb tot, després de la condemna de l'Audiència Nacional, va tornar a ingressar a Soto del Real el 2018.