Mentre el PSC s'entesta a negar que l'operació per no fer alcalde Xavier Trias estigués orquestrada des de Madrid, des del PP en fan gala. "Antes roja que rota", reconeix en un article a La Razón l'exministre d'Interior Jorge Fernández Díaz. Ell mateix reconeix que no és una expressió "políticament correcta", que ha estat substituïda amb una més amable i amb menys connotacions històriques: tenir "sentit d'Estat". Tanmateix, Fernández Díaz reivindica que el fons de la decisió del Partit Popular per regalar l'alcaldia a Jaume Collboni és aquesta: abans un alcalde socialista que independentista.

🟡 Xavier Trias acusa Jaume Collboni de no tenir paraula: "Fa operacions deshonestes"

"Es donava per fet que l'exconvergent Xavier Trias tornaria a ser alcalde, ara amb el partit de Puigdemont i Borràs, després de ser la llista més votada", exposa l'exministre, qui afegeix: "Pel que sembla, ja estava previst anar amb l'alcalde a rendir pleitesia al pròfug de Waterloo, amb la plana major de Junts i ERC, que, encapçalats per Laura Borràs i Junqueras respectivament, es van quedar al Saló de Cent de la Casa Gran amb un pam de nas". Jorge Fernández Díaz celebra que Trias es quedés a un pas de l'alcaldia. A més, també elogia el PSOE per permetre que el PP governi Vitòria "tancant el pas a EH Bildu"

Victòria de la "claveguera" 

L'article de Fernández Díaz ha aixecat polseguera. Entre els que s'han posicionat s'hi troba Carles Puigdemont, qui a través de les xarxes ha assenyalat la investidura in extremis de Jaume Collboni: "la claveguera ho celebra, perquè efectivament és la seva victòria". En un tuit assegura: "El socialisme i l’esquerra espanyola, lliurades completament a la lògica del proto-mártir de la cruzada y del movimiento nacional". "La factura la pagaran tots els barcelonins en forma de submissió als interessos d’Espanya, que no són altra cosa que els interessos de Madrid", sentencia Puigdemont. 

Els socialistes neguen ingerències de Madrid 

Des de l'independentisme s'ha denunciat que l'operació per evitar que Xavier Trias fos alcalde s'ha comandat des de l'Estat espanyol. Tanmateix, els socialistes catalans ho neguen en rotund i sostenen que no, l'alcaldia de la capital catalana no s'ha decidit a Madrid. El mateix Collboni ha afirmat aquest dilluns a TV3 que les decisions per investir-lo alcalde "es van prendre a Barcelona i des de Barcelona". El nou alcalde de Barcelona ha negat que hi hagi cap pacte amb les formacions que han permès que sigui alcalde i ha assegurat que Barcelona en Comú i el PP van "coincidir" a l'hora de votar-lo "per motius diferents".

Per la seva banda, el secretari del PSC, Salvador Illa, ha afirmat: "El pacte de Collboni s'ha decidit a Barcelona i va ser un acord molt treballat". A més, ha remarcat que l'alcaldia de Collboni  "és el que li convé a la ciutat" donat que governarà amb minoria.