La investigació per maltractaments i vexacions denunciats per Guillem Padilla, conegut com el noi de la dessuadora taronja, contra agents de la policia espanyola que el van detenir a la Via Laietana en la protesta contra la sentència del Suprem, el 18 d’octubre de 2019 a Via Laietana de Barcelona, continua oberta. L’Advocacia de l’Estat va demanar l’arxivament de la causa, després que l’octubre passat declaressin com a investigats sis agents de la policia que el van detenir al carrer, tirant-se a sobre d’ell, en un vídeo que es va fer viral. La Fiscalia i l’advocada del jove, Norma Pedemonte, van oposar-s’hi perquè faltaven més proves sol·licitades. El titular del jutjat d’instrucció 11 de Barcelona, Francisco González Maíllo, ha donat la raó a les acusacions i ha reclamat al Cos de la Policia Nacional (CNP) que identifiqui els agents que van rebre i custodiar Padilla dins la Via Laietana, on ell assegura que va ser vexat, i també en el seu trajecte a la comissaria de la Verneda, on va ser conduït amb altres joves aquella nit, per després passar a la Fiscalia de Menors, ja que llavors tenia 17 anys. El magistrat també ha demanat a la policia que si hi ha càmeres a l’interior de Via Laietana que aportin les imatges d'aquell dia al jutjat, segons han informat a ElNacional.cat fonts coneixedores del cas.

En la declaració al jutjat, els sis agents, amb destins fora de Catalunya, van afirmar que la seva actuació va ser correcta, i que un cop detingut van entregar el jove als agents de la Prefectura de Via Laietana. Per això, l’advocada del noi va sol·licitar que la policia identifiqués els agents que van custodiar-lo dins de l’edifici, resposta que ha de ser ràpida, ja que consten en altres atestats, segons l'acusació. Dels investigats, uns van dir al jutge que van custodiar-li la motxilla i l’agent que se li va tirar a sobre, va indicar que quan Guillem s’aixecava del terra —com tots els manifestants, quan el cordó policial anava cap a ells— “van xocar” i van caure. La penalista d’Alerta Solidària també havia demanat al jutge que demanés les comunicacions internes entre els agents aquell dia, però el magistrat l'ha refusada en considerar-la una prova genèrica, segons fonts judicials.

detingut via laietana - Pau Venteo
Guillem Padilla, en ser detingut a Via Laietana, el 18 d'octubre de 2019. Foto: Pau Venteo

Absolt pel jutge de Menors

El juny de 2021, el magistrat del jutjat de Menors número 5 de Barcelona va absoldre Guillem Padilla, juntament amb l’Ivan, la Sarah i en Roc, tots ells acusats del delicte d’atemptat contra l’autoritat contra agents de la policia espanyola que protegien la comissaria de la Via Laietana durant les protestes contra la sentència del Suprem a Via Laietana. En la resolució, el magistrat considera que l’acusació que els joves tiraven objectes contra els agents no va ser provada, com sostenia la Fiscalia, que els demanava penes d’un any de llibertat vigilada, i els va absoldre. Guillem, a més, duia una motxilla, on es va assegurar que duia ampolles de vidre.

La querella de Guillem contra agents de la policia espanyola va ser inicialment arxivada pel jutjat, amb la ratificació de l’Audiència de Barcelona. Va ser el Tribunal Constitucional (TC) que va ordenar l’octubre del 2021 que s’investigués si es van vulnerar drets fonamentals a Guillem Padilla en la seva detenció, davant el recurs d’empara presentat. En concret, es validava la detenció a l’exterior, però es va ordenar que calia aclarir si se li havien vulnerat drets i si va patir vexacions l’interior de la Prefectura i en la seva conducció policial posterior. L'informe forense va indicar que tenia lesions lleus, compatible amb la detenció.  Ara, amb lentitud, s'intenten aclarir les vexacions denunciades.