Gairebé tres anys després de la detenció del noi de la dessuadora taronja, Guillem Padilla, sis agents de la policia espanyola han declarat aquest dilluns al jutjat com a investigats per maltractaments i vexacions, com es recull en la querella presentada pel jove i la seva família, quan va ser detingut brutalment en la protesta contra la sentència del Suprem, el 18 d’octubre de 2019 a Via Laietana de Barcelona. Els agents només han contestat a les preguntes dels seus advocats, de l’Advocacia de l’Estat: tres han assegurat que no van veure la detenció; un que va custodiar la motxilla de Guillem i els altres dos que van fer la seva detenció. L’agent que se li va tirar a sobre ha assegurat que van caure a terra en “xocar”, malgrat que el vídeo, de la seva actuació -que es va fer viral- deixar clar que li va fer un placatge quan s’aixecava despistat del terra, on era assegut un grup de manifestants contra la condemna dels independentistes catalans. El titular del jutjat d’instrucció 11 de Barcelona, que dirigeix la investigació, Francisco González Maíllo, també s’ha sorprès d’aquesta afirmació, segons fonts judicials.

 El Tribunal Constitucional  (TC) va ordenar l’octubre del 2021 que s’investigués si es van vulnerar drets fonamentals en la detenció de Guillem, després que el jutjat i l’Audiència de Barcelona acordessin l’arxivament del procediment perquè no s'hi va veure cap irregularitat. L’advocada del jove, Norma Pedemonte, d’Alerta Solidària, va presentar un recurs contra aquest arxivament, que va guanyar, a més d'exigir que la direcció de la Policia identifiqués els agents que van actuar-hi (i assenyalats amb el número NOP, que duien a l'uniforme). En la sessió d’aquest dilluns, els agents investigats han assegurat que van entregar Guillem als companys de la Prefectura de la Policia Nacional, i com que en l’interior el jove, que llavors era menor d’edat, també va denunciar haver patit vexacions, la seva advocada reclamarà ara que la policia identifiqui als agents que el van custodiar a dins l'edifici, fet que queda reflectit en els atestats, com s’ha demostrat en altres casos.

familiars Guillem detinguts aldarulls Via Laietana ACN
Guillem Padilla, amb els seus pares, en un acte de suport a Sant Cugat: /Foto: ACN

El fals ganivet de Guillem

En l’interrogatori d’avui, l’agent que ha afirmat que va custodiar la motxilla de Guillem ha assegurat que al seu interior hi havia ampolles i “un ganivet”, extrem aquest darrer que va ser descartat en la sentència del jutjat de Menors que va jutjar Guillem i altres dos joves, que van ser absolts perquè no es va demostrar que eren autors del delicte de desordres públics pel qual eren acusats. Pel que fa a la detenció, els dos agents han assegurat que va ser “molt professional”, segons fonts judicials. A l'interrogatori, fins i tot, els agents han assegurat que Guillem “tirava objectes i àcid”, una altra afirmació sense proves i que ha indignat a la seva advocada. La versió de Guillem és que era assegut a terra, i quan agents de la policia espanyola va córrer contra ells, ell buscava a la motxilla un mocador, i sense fugir se li tiren a sobre dos agents. Les imatges són ben evidents.