El jutjat de menors número 5 de Barcelona ha absolt el Guillem, l’Ivan, la Sarah i en Roc, tots ells acusats d’atemptar contra el Cos Nacional de Policia durant les protestes post-sentència a Via Laietana. Tal com recull El Punt Avui, el jutge ha determinat que els fets no han estat provats per l’acusació, que demanava penes d’un any de llibertat vigilada. El cas de Guillem Padilla, altrament conegut com “el noi de la dessuadora taronja”, va ser especialment conegut, les imatges de la seva forçosa detenció es van fer virals per la brutalitat amb la qual els agents van carregar contra els manifestants asseguts pacíficament. 

El noi de la dessuadora taronja

324.cat

Aquestes són les imatges de repressió policial que van fer la volta al món. Guillem Padilla, el primer detingut de Via Laietana l'octubre de 2019, i en aquell moment encara menor d’edat, va ser reduït a terra per quatre o cinc agents de la policia espanyola entre cops. El jove de 16 anys, de la mateixa manera que l’Ivan, la Sarah, i en Roc, en aquell moment també menors d'edat, van ser detinguts i acusats d’atemptar contra la policia. 

La policia va acusar Guillem de llançar ampolles i pedres contra els agents, tot i que al judici, cap persona es va presentar a testificar en aquest sentit ni va aportar cap prova d’aquesta conducta. En comptes d’això, els agents presents el dia judici es van dedicar a justificar el seu ús de la força i sota el pretext de la pressió i els insults que van rebre dels manifestants. 

 

Guillem Padilla sent detingut / Marc Ortín

Maltractat per la policia espanyola

El moment que no es va veure i que Padilla va explicar en una entrevista a TV3, és el que va viure dins la prefectura policial: "A Via Laietana, entro amb el cap mirant a terra, només arribar rebo un parell de clatellots per part dels policies i em diuen just entrar que m'agenolli mirant cap a la paret i en cap moment em giri per mirar què hi ha al meu voltant. En un moment, pel meu instint, em giro un parell de vegades i puc veure com un policia nacional tenia un ganivet a la mà i a l'altre la meva motxilla [...] Em van girar la cara d'una bofetada i em van dir 'que te calles niñato'. Vaig estar entre deu i quinze minuts agenollat i em va venir un policia i em va agafar per l'orella i em va dir 'cuando vuelvas a girarte te arranco la cabeza'".

“Vaig passar moltíssima por” 

A més, també assegura que agents de la policia nacional el van insultar per les seves idees polítiques: "Vaig passar moltíssima por. En el moment que estava detingut vaig rebre més d'una burla. Dins la prefectura em van dir coses tipus 'puto independentista de mierda' o 'puto niñato'". Malgrat tot, el menor assegura que seguirà reivindicant-se: "M’han quedat encara més ganes de seguir manifestant-me, per tota la frustració que em vaig emportar a sobre".

 

Foto principal: la detenció de Guillem Padilla a Via Laietana / Pau Venteo