El Tribunal Constitucional (TC) obliga a investigar les tortures denunciades pel Guillem, el noi de la dessuadora taronja, a la Via Laietana. Ho ha anunciat Alerta Solidària en una piulada en què ha celebrat que després de dos anys dels fets, un judici, una absolució i dues negatives per investigar les tortures, el TC els ha donat finalment la raó.

TUIT Alerta Solidaria

L'entitat ha fet públic un comunicat per explicar que s'investigaran els fets, ja que "no s'ha garantit la mínima investigació, extrem que cal garantir quan hi ha sospites raonables d'haver-se comès tortures, tractes inhumans o degradants, sigui o no sigui comunicada la seva detenció".

Per a Alerta Solidària aquesta victòria judicial va molt més enllà del cas del Guillem, perquè esperen "que sigui un gra de sorra que ajudi a combatre una realitat tan antiga, i malauradament actual, com ho són les tortures, els tractaments inhumans o degradants sota custòdia policial i, concretament, a la Prefectura de la Policia Nacional de la Via Laietana número 43 de Barcelona".

Els fets

El Guillem va ser detingut mentre protestava assegut al carrer el 18 d'octubre del 2019. Se l'acusava de desordres públics i atemptat contra l'autoritat. El Guillem estava amb un grup de persones assegut a la Via Laietana. Agents de la policia espanyola van carregar i va ser arrestat perquè va ser l'últim a aixecar-se i sortir corrents. El noi portava una dessuadora taronja. La policia espanyola va assegurar que el Guillem va arrencar llambordes i les va llençar contra els agents. El noi va decidir denunciar l'actuació policial perquè assegurava que va ser maltractat durant la detenció.

Un jutjat de Barcelona va rebutjar la querella presentada pel Guillem per la seva detenció l'octubre del 2019 en el marc de les protestes per la sentència del Tribunal Suprem contra els líders independentistes

Finalment, el mes de juny d'aquest any (2021) el jutjat de menors número 5 de Barcelona va absoldre el Guillem, l’Ivan, la Sarah i el Roc, tots ells acusats d’atemptar contra el Cos Nacional de Policia durant les protestes postsentència a Via Laietana. El jutge va determinar que els fets no havien estat provats per l’acusació, que demanava penes d’un any de llibertat vigilada. 

Les tortures

Guillem va explicar en una entrevista a TV3 el que va viure dins la prefectura policial: "A Via Laietana entro amb el cap mirant a terra, només arribar rebo un parell de clatellots per part dels policies i em diuen just entrar que m'agenolli mirant cap a la paret i en cap moment em giri per mirar què hi ha al meu voltant. En un moment, pel meu instint, em giro un parell de vegades i puc veure com un policia nacional tenia un ganivet a la mà i a l'altra la meva motxilla [...] Em van girar la cara d'una bofetada i em van dir: 'que te calles, niñato'. Vaig estar entre deu i quinze minuts agenollat, i em va venir un policia, em va agafar per l'orella i em va dir: 'Cuando vuelvas a girarte te arranco la cabeza'".

 

Foto principal: El Guillem sortint de judici / ACN