El jutge del cas Inipro ha decidit aquest dijous mantenir la imputació en la causa de l'alcalde de Tarragona i membre de l'executiva del PSC, Josep Fèlix Ballesteros (a la foto), de la portaveu del govern municipal, Begoña Floría, de l'exregidora de Serveis Socials, Victòria Pelegrín, i d'una funcionària d'alt nivell, Araceli S.S. La interlocutòria del titular del Jutjat d'Instrucció número 1 de Tarragona, Joaquín Elías Gadea, assegura que hi ha indicis d'activitat delictiva dels encausats, els advocats dels quals havien sol·licitat la seva desimputació.

El cas Inipro es va obrir el 2013. Comprèn presumptes irregularitats en la contractació de l'esmentada empresa per l'Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona (IMSST), entre el 2010 i ell 2012, per impulsar l'associacionisme entre immigrants. El jutge sospita que aquests treballs mai no es van fer i que els diners cobrats per Inipro van ser desviats a la caixa del Partit dels Socialistes (PSC).

El jutge sospita que Inipro només era "un instrument" perquè afiliats i simpatitzants socialistes cobressin diners públics a canvi de promoure l'activitat del partit i donar suport en xarxes socials a l'alcalde Ballesteros.

Xarxes socials

La investigació assenyala que per a complir el seu contracte, Inipro va contractar cinc persones, pagades amb diners públics. El jutge conclou que actuaven a benefici del PSC, difonent l'ideari socialista i donant suport a l'alcalde en xarxes socials, i en cap cas no promovien les polítiques d'integració acordades en el contracte amb l'IMSS.

El PSC està incurs en la causa com a partícip a títol lucratiu. La seva responsabilitat econòmica s'ha fixat en 337.168,97 euros, quantitat que es correspon amb els diners pagats a Inipro entre 2010 i 2012 amb recursos municipals.

Són 14 les persones encausades en aquest cas. El jutge donarà a conèixer la decisió definitiva sobre aquests investigats a la interlocutòria d'obertura de judici oral, que pot demorar-se alguns mesos.

Últimes declaracions

Després de les últimes declaracions –de la mateixa Floría i de l'excap del gabinet de l'alcalde, Gustavo Cuadrado– el jutge espera que la Fiscalia sol·liciti alguna declaració o prova més. Conclòs aquest tràmit, Gadea començarà a redactar la interlocutòria de conclusió de les diligències prèvies.

L'alcalde Ballesteros va declarar el gener de 2016 i el passat 19 de gener ho van fer Floría i Cuadrado. Aquest sempre ha exculpat Ballesteros. Tanmateix, la firma de l'alcalde apareixia a 21 contractes amb Inipro sense el vistiplau de l'interventor municipal.

Floría és investigada pels presumptes delictes de malversació, tràfic d'influències, prevaricació i alteració del preu de subhastes públiques en una peça separada del cas.

Per la seva part, l'exregidora Victòria Pelegrín era la màxima responsable de l'Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona, entitat on suposadament es va forjar la trama.

Viladecans

Inipro, amb seu a Viladecans (Baix Llobregat) està especialitzada en serveis a ajuntaments. Sobretot ha treballat per a municipis socialistes. El seu fundador, Ricard Campà, mort l'octubre de 2016, era un històric militant del partit. També estava imputat en aquest cas.

L'ajuntament de Viladecans també apareix en el centre de l'assumpte. El maig de l'any passat, la Guàrdia Civil va registrar dependències municipals de Tarragona i Viladecans i va detenir el primer tinent d'alcalde d'aquesta última ciutat, Joaquín Guerrero.

Aquesta causa va ser promoguda per la CUP de Tarragona.