Citada. El jutge del Tribunal Suprem (TC) Pablo Llarena ha citat pel pròxim 14 de setembre l’exdiputada de la CUP Anna Gabriel, processada per un delicte de desobediència al Tribunal Constitucional (TC) en la causa contra els líders independentistes catalans del 2017. Gabriel es va presentar per sorpresa davant del jutge Llarena la setmana passada, després de prop de quatre anys a exili a Suïssa, on va tornar després de la compareixença judicial.  El jutge va decretar la llibertat provisional per a la cupaire, amb l’obligació de comparèixer en el Tribunal Suprem tants cops com fos trucada i donar un telèfon per ser localitzada. A més, el jutge instructor va deixar sense efecte la crida nacional de cerca i detenció de Gabriel, ja que judicialment era declarada en rebel·lia.

En concret, el jutge Llarena ha dictat aquest dimarts una providència en la qual cita Gabriel el 14 de setembre a dos quarts de dotze del matí per prendre-li declaració indagatòria, després de la qual se li comunicarà el seu processament formal pel delicte de desobediència, segons informen a Efe, fonts jurídiques. El delicte de desobediència de l’article 404 del Codi Penal no inclou penes de presó, només inhabilitació a càrrec públic i multa.

El judici, en un jutjat sense aforament

Gabriel és ara defensada per l’advocat Iñigo Iruin, un històric defensor d’integrants de l’esquerra abertzale, i també és el defensor de l’exconsellera i diputada d’ERC, Meritxell Serret, que fa un any va ser la primera a tornar de l’exili, de Bèlgica, i Llarena va tancar el seu processament i va derivar el seu cas perquè sigui jutjada en el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per un delicte de desobediència.

Pel que fa a Gabriel, ella no té cap càrrec públic i per tant cap aforament i hauria de ser jutjada per un jutjat penal inclòs en el partit judicial on resideixi, fet que significarà que haurà de tornar a viure a Catalunya, almenys  fins que se celebri el judici. Podria ser a Sallent, on viu la seva família. Gabriel va ser acusada com la seva companya de partit Mireia Boya, que recentment va anunciar que deixava la CUP, per haver promogut les lleis de desconnexió al Parlament. El TSJC va condemnar per desobediència la Mesa del Parlament liderada per Carme Forcadell, però va absoldre Boya.

 Actualment, Gabriel és la secretària general del sindicat UNIA al cantó de Ginebra, el primer sindicat de la confederació helvètica amb més de 200.000 afiliats. Va ser escollida la seva màxima responsable el mes de novembre passat, esdevenint la primera dona que encapçala aquesta organització sindicalInicialment, l’exdiputada no té planificat tornar a Catalunya; caldrà veure què fa per afrontar el judici per desobediència.