L'exdiputada Mireia Boya ha anunciat aquesta tarda que es dona de baixa de la CUP, després que la formació ha donat per tancada la seva denúncia d'assetjament masclista per part d'un membre del secretariat nacional. Boya ha lamentat el "silenci" de companys davant d'aquesta situació. "Avui és un dia trist, m’he donat de baixa de la CUP per com ha acabat el meu cas. Les violències masclistes són personals i col·lectives alhora, la reparació també ho ha de ser. Les dones, sempre al centre", ha indicat a la xarxa, i també s'ha explicat en un contundent comunicat. 

 "Han passat dos anys i una pandèmia des de la meva denúncia a la comissió d'agressions masclistes de la CUP de l'assetjament patit per part d'un company membre del secretariat nacional quan jo era diputada al Parlament de Catalunya", explica. Segons Boya, la gestió inicial de la denúncia que es va fer des de la CUP no la va posar "al centre", "malgrat que era un compromís de la formació i un principi bàsic del feminisme fer-ho". "Es va dubtar de mi i es va voler amagar allò que havia passat. Vaig sentir que passava per mentidera, per exagerada, per interessada. Aquest va ser el discurs que es va difondre i que part de la militància va creure. Es va arribar a parlar amb la premsa d'esquenes a mi, amb una versió de tot plegat que potser permetia rentar la roba bruta a casa, però que no només estava allunyada de les cures a la dona víctima, sinó que tergiversava els fets, m'apartava i em revictimitzava enormement", apunta.

L'exdiputada reconeix que tenia una posició de privilegi per explicar el seu cas per l'impacte mediàtic, però afirma que es va defensar sola davant la comissió d'agressions masclistes, "que en aquell moment inicial es va caracteritzar primer per la seva parcialitat, després per la seva absència". "Els silencis de molts companys i companyes em van fer tant o més mal que les paraules d'altres", afegeix. Boya revela que s'ha pagat "una teràpia psicològica que l'organització no oferia i sense la qual avui segurament no estaria fent aquest balanç ni prenent aquesta dolorosa decisió", i afegeix que encara no s'ha pogut desempallegar de seqüeles psicològiques i emocionals com "l'ansietat, la por a parlar en actes públics, o la inseguretat de militar en algun espai de l'esquerra independentista o anticapitalista". "Durant tot aquest temps, he abandonat tota trinxera, excepte la meva", resumeix.

Boya explica que "després d'any i mig de silenci" la CUP li va comunicar al mes de gener "que el cas es tancava". Narra que l'agressor "ha seguit les mesures pactades en el marc del protocol". "L'informe final de la comissió de gestió d'agressions masclistes explica el seu procés, que l'ha portat a treballar-se i reconèixer la violència masclista exercida i el dolor que em va causar a mi i a altres companyes. Ho lamenta en una carta privada que m'ha enviat i que he promès no compartir. Llegir-la m'ha permès saber que el protocol de la CUP funciona i és una eina imprescindible", assegura, també per saber que "no mentia, no exagerava, no era per interès polític".

L'exdiputada assegura, però, que "la reparació també ha de ser col·lectiva", amb l'argument que "les agressions masclistes ho són". I com que considera que hi ha hagut "una mala gestió" de la CUP, d'aquí la seva decisió de deixar la formació.

Reacció escarida de la CUP

 

La CUP ha fet una reacció escarida a la decisió de Boya, i s'ha centrat a indicar que seguiran "revisant-se" per erradicar qualsevol actitud masclista. "Igualment, volem posar en valor la feina feta per la comissió d'abordatge d'agressions masclistes nacional i subratllar que el protocol ha estat i és una eina útil. Lamentem la decisió de la Mireia i volem agrair tota la tasca feta per la companya i exdiputada durant tots aquests anys", ha afegit.