L’exlíder del PP, Pablo Casado, no va tenir una intervenció planera, quan el titular del jutjat d’instrucció 29 de Barcelona el va interrogar de forma telemàtica, el 20 de març passat, acusat pels delictes d’injúries, de calúmnies i d’odi a l’escola catalana i als seus professionals, que li van presentar la Generalitat i l’advocat Josep Rosell, en nom de l'Equip d'Advocats Independents, a qui el jutge ha exigit 5.000 euros de fiança per exercir d’acusació popular i que ja han aportat. “Per acabar, la seva intervenció, evidentment política, no se sobreposa una altra intenció, la que en definitiva fa un menyspreu, no arriba a valorar prou l’ofensa que podrien suposar aquestes declaracions?”, li va etzibar el jutge Santiago Garcia, segons recull la transcripció de l’interrogatori, coneguda aquest dimecres. “En definitiva, vostè tenia ànim de cometre alhora un delicte d’odi i de discriminació al dir que els professors funcionaven així i d’un mode contrari a la norma?, també li va preguntar a Casado, el qual va assegurar que havia tret la informació de distints diaris espanyols, i que la Generalitat no s’havia querellat contra ells, i per tant no dubtava de la seva veracitat. Casado només va respondre les preguntes del jutge i de la seva advocada

Era el 17 de desembre de 2021 quan en un acte polític a La Coruña, Pablo Casado va assegurar que “no deixaven anar al lavabo als nens si ho demanaven en castellà" i que “se’ls posava pedres a la motxilla”. En el seu interrogatori judicial, Casado va assegurar que “feia declaracions polítiques”, es va emparar en la seva inviolabilitat parlamentària i va assegurar que amb les seves paraules “protegia la família de Canet de Mar”, que a parer seu va ser perseguida per haver demanat el 25% de castellà a la classe de la seva filla de 5 anys i que el TSJC li havia donat la raó recentment.

S'escuda en les notícies

El magistrat Garcia, però, replica a Casado: “Sí, però vostè parla, s’esplaia molt més i no només es refereix a aquest cas concret, sinó que arriba a afirmar així en general que els professors tenen instruccions per no deixar anar al lavabo als nens que no parlin en català, si li posen pedres a les motxilles. ¿Aquesta informació la va contrastar? D’on li venia? Quina seguretat tenia del que estava dient?”

I l’expopular va insistir en les notícies publicades i va reproduir algunes entrevistes i afirmacions del pare de la menor de Canet i d’una única educadora. Amb tot, va assegurar que va fer “una declaració de concòrdia”, perquè deixessin en pau a la família de Canet. Però va concloure: “Em sembla molt malament que amb els diners de tots els catalans, la Generalitat faci denúncies i querelles contra els que denunciem el que passa.  (...) Amb mi, han punxat os, ho he fet des de la política i ara, des d'on estigui a la societat civil, hem de defensar la Constitució i els drets de tots.”

L’honor dels professors catalans

Després de l'interrogatori, la defensa de l’exlíder popular ha presentat un recurs a l’Audiència de Barcelona, en el qual demanava l’arxivament d’aquesta causa per un delicte d'odi, injuries i calumnies, segons ha avançat ElMon i ha confirmat ElNacional.cat. En el recurs, datat el 30 de març passat, l’advocada del popular exposa que “no es pot mantenir que la Generalitat defensa l’honor dels professors catalans” perquè: les afirmacions que va fer Casado “estaven recollides en notícies de premsa”, i que ell “no esmenta als professors sinó que el seu discurs va dirigit als partits polítics”. Fins i tot assegura que “quan cita la paraula professor no acaba cap conducta concreta, sinó que diu ‘Es pot tolerar que hi hagi professors amb instruccions per no deixar anar al bany als nens perquè parlen en castellà?´ i-conclou- “dir que reben instruccions no atempta contra ningú”. En l’escrit, també insisteix que tenia inviolabilitat parlamentària quan va fer aquestes declaracions “polítiques”. L'Audiència de Barcelona ha de resoldre ara si aquesta nova ofensa a l'escola catalana queda en paper mullat. La Generalitat i l'Equip d'Advocats Independents reclamaran que Casado vagi a judici.