Cap rectificació. L’exlíder del PP, Pablo Casado, ha afirmat al jutge de Barcelona que “no va contrastar” personalment les acusacions falses que va dir de l’escola catalana en un acte polític del Partit Popular a Galícia el desembre de 2021, segons fonts judicials. En concret, el llavors president del PP va assegurar que “no deixaven anar al lavabo els nens si no ho demanaven en català“ i que “se’ls posava pedres a la motxilla”. Aquest dilluns, tot i ser festiu a la capital espanyola, Casado, ha hagut d’anar a un jutjat de Madrid per declarar com a investigat, per videoconferència, al titular del jutjat d’instrucció 29 de Barcelona. En la declaració, Casado s’ha emparat en la seva inviolabilitat parlamentària i ha assegurat que amb les seves paraules “protegia la família de Canet de Mar”, que a parer seu va ser perseguida per haver demanat el 25% de castellà a la classe de la seva filla. L’expopular també ha assegurat que criticava “el Govern, ERC i Junts” per fomentar una nova llei educativa, i ha assegurat que: “Ho tornaria a fer”, jugant amb l’expressió que Jordi Cuixart va declarar en el judici al Tribunal Suprem.

 

La declaració, per videoconferència de Madrid a Barcelona, ha durat gairebé una hora i Pablo Casado només ha respost a les preguntes del magistrat Santiago García i al seu advocat. El magistrat no va admetre a tràmit el recurs de reforma de l’excap popular, que demanava l’arxivament de la causa en assegurar que no és delicte, que s’empara en la llibertat d’expressió i que va expressar “informació contrastada”. 

En el recurs, Casado també va assegurar que no volia declarar perquè presentarà recurs a l’Audiència de Barcelona, on també qüestionarà la legitimació de la Generalitat, la qual l’acusa del delicte d’odi a l’escola catalana, a més de calúmnies i injúries. I ha demanat que a l’acusació de popular, exercida per Josep Rosell, en nom de l'Equip d'Advocats Independents, pagui 5.000 euros de fiança.

El jutge li va desestimar el recurs dijous passat, i aquest dilluns li ha preguntat si va contrastar o no la informació. Casado s’ha excusat, tot assegurant que va llegir la informació a la premsa espanyola i que com la Generalitat no es va querellar contra els mitjans, la va donar per bona, segons fonts judicials. El cert és que cap diari va publicar que els posaven pedres, una mentida molt antiga que corria de l’escola basca, i només una monitora va explicar que havia de parlar català als infants. Casado ha aclarit, després, que la informació que va donar en l'acte del PP "estava contrastada" per la família de Canet de Mar, les associacions policials i els mitjans de comunicació.

Sense el fiscal

La causa de Casado s’arrossega des de fa mesos. Primer es va discutir la competència entre un jutjat de Galicia i el de Barcelona. I després, el mateix PP en rebre la citació en la seva seu de Madrid, va contestar al jutjat que no sabia on era Casado. El titular del jutjat d’instrucció 29 de Barcelona va haver de suspendre la declaració de l’expresident del PP, el gener passat, i se'l va citar aquest dilluns. En la declaració, no ha estat present cap representant del Ministeri Públic.