El jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón ha imputat aquest dilluns les expresidentes de la Comunitat de Madrid Esperanza Aguirre i Cristina Cifuentes pel finançament il·legal del PP de la Comunitat de Madrid, que està englobat en la investigació del cas Púnica. Cifuentes declararà l'1 d'octubre i Aguirre el 18 del mateix més.

D'aquesta manera, el jutge ha fet cas de la petició de la Fiscalia Anticorrupció, que a principis d'agost va demanar la imputació de les dues dirigents populars. A més, el magistrat García-Castellón també ha citat com a investigats els exconsellers madrilenys Manuel LamelaJuan José Güemes i a l'expresident d'Indra Javier Monzón.

Per la seva part, l'expresident Ignacio González ja estava sent investigat per l'Audiència Nacional pel presumpte finançament il·legal del partit, en el marc del 'cas Lezo', i després de la unió de les peces d'ambdues causes sobre la comptabilitat B, el jutge ha decidit també citar-lo a declarar el 17 d'octubre.

El jutge García Castellón ha convocat igualment l'exdiputat de l'Assemblea de Madrid i exconseller de Medi Ambient Borja Sarasola, que declararà l'1 d'octubre com Cifuentes, i a l'exdirector de l'Agència Informàtica i de Comunicació de la Comunitat (ICM) Silvano Corujo, el dia 18.

Amb un calendari que inclou a un total de 43 persones, el magistrat rellança així la investigació del 'cas Púnica' i, concretament, de la peça que indaga en si el PP que va presidir Esperanza Aguirre es va finançar il·legalment a diverses campanyes electorals.

Cinc anys d'investigació

La investigació es va iniciar el 2014 després de la troballa d'una agenda de l'exsecretari general del PP de Madrid Francisco Granados, considerat el 'capitost' de la trama Púnica, en la qual poden llegir-se unes sigles al costat de determinades quantitats de diners. S'investiga si aquestes lletres pertanyen a presumptes donants del PP regional que haurien sufragat les campanyes electorals a canvi d'adjudicacions públiques, una cosa que aquest investigat sempre ha negat.

Informes de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil lliurats al jutjat en els últims mesos situen Aguirre en reunions clau en les quals presumptament s'hauria negociat el finançament irregular de la formació política durant les campanyes electorals de 2007, 2008 i 2011, en les quals Aguirre presidia, als 'populars' madrilenys.

Ja en un informe firmat el març de 2017, Anticorrupció incloïa a Aguirre en la llista de persones que haurien integrat la "xarxa de decisió i execució cohesionada" que va posar en marxa "diversos canals de finançament irregular" amb l'objectiu de "sufragar els excessos" de les campanyes electorals del PP el 2007 (municipal i autonòmica), 2008 (nacional) i 2011 (municipal i autonòmica). Tot això després d'analitzar la comptabilitat B trobada als 'pen drives' confiscats al domicili de l'exgerent del partit Beltrán Gutiérrez.