La magistrada del Jutjat de Vigilància Penitència 5 de Catalunya ha atorgat un permís de sis dies al president d'Òmnium, Jordi Cuixart, i el secretari general de JxCAT, Jordi Sànchez. Aquesta decisió neix arran de les peticions de la junta de tractament del centre penitenciari de Lledoners (Bages), on els Jordis compleixen condemna per les mobilitzacions relacionades amb el referèndum de l'1 d'octubre del 2017, que va demanar que se'ls autoritzes aquest permís. Una proposta a la qual no s'hi ha oposat el ministeri fiscal. 

Es dona el cas que aquest mateix jutjat és el que va resoldre que els presos polítics tenien dret a gaudir del tercer grau, però mantenia les mesures cautelars que els hi havien imposat per petició de la fiscalia perquè no els hi apliquessin aquest règim de semillibertat fins que no hi hagués una resolució del Tribunal Suprem.

jordis

Jordi Cuixart i Jordi Sànchez en una imatge d'arxiu

Compleixen els requisits establerts

En les dues resolucions, la jutge al·lega que es compleixen els requisits establerts en el reglament penitenciari per concedir aquests permisos ordinaris, que els informes de l'equip tècnic de la presó en són favorables i que no hi ha oposició del ministeri fiscal ni "controvèrsia" per la seva concessió.

A més, l'acte de la magistrada, que s'ha donat a conèixer aquest dijous, estableix que aquest permís de sis dies són d'execució immediata alhora que es poden ser fraccionats.

Des que es va anul·lar el tercer grau als presos polítics, Cuixart passa 23 hores al dia tancat en una cel·la de Lledoners, va denunciar recentment el vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri. El seu aïllament es deu a les mesures de seguretat del centre penitenciari contra el coronavirus, una situació que s'ha vist encara més agreujada amb la suspensió del tercer grau dels presos polítics.

En un altre àmbit, l'Audiència de Girona ha desestimat l'incident de nul·litat presentat pel ministeri fiscal contra la resolució de la sala sobre l'aplicació de l'article 100.2 del reglament penitenciari a l'exconsellera Dolors Bassa, condemnada pel procés.

L'Audiència provincial es reafirma així en la seva resolució del passat 22 de juliol on considerava que no li corresponia pronunciar-se, en aquell moment, sobre el 100.2 en trobar-se la interna Dolors Bassa classificada ja en tercer grau.