El Departament de Justícia haurà de revisar abans del pròxim 14 de juliol la classificació penitenciària dels presos polítics. Mentrestant,  els presos podran gaudir de permisos i sortides per treballar o fer voluntariat en virtut de l'article 100.2.

D'acord amb la legislació, la Generalitat està obligada a revisar la classificació penitenciària dels presos abans del 14 de juliol, ja que es compleixen sis mesos des de l'última proposta de les juntes de tractament perquè se'ls concedís el tercer grau, que la justícia ha revocat just aquest dimecres.

En segon grau, els reclusos tindran dret a 36 dies de permís ordinaris anuals, ja que tots ells han complert ja una quarta part de la condemna que els va imposar el Suprem. A més, mentre estiguin en règim ordinari, la junta de tractament de Lledoners podrà facilitar la flexibilització penitenciària dels presos mitjançant l'aplicació del 100.2, que ja se'ls va concedir als mesos de començar a complir condemna i que els permetia sortir entre setmana per treballar a l'exterior o dur a terme labors de voluntariat.

Aquesta flexibilització penitenciària no va ser possible al juliol de l'any passat: el jutjat va avalar llavors la semillibertat dels presos, però ho va suspendre a l'espera que el Tribunal Suprem es pronunciés sobre els recursos de la Fiscalia, la qual cosa dificultava que se'ls pogués aplicar el 100.2, ja que estaven formalment classificats en tercer grau.

Retorn a Lledoners

Després que el jutjat de vigilància penitenciària de Barcelona hagi revocat, de nou, el tercer grau als presos polítics, l'exvicepresident Oriol Junqueras, els exconsellers Jordi Turull, Josep Rull, Quim Forn i Raül Romeva i Jordi Cuixart i Jordi Sànchez tornen aquest dimarts al vespre a ingressar a la presó, ja classificats en segon grau.

Els casos de Forcadell i Bassa

En els pròxims dies, el jutjat de vigilància del que depenen les presons de Wad Ras i Puig de les Basses haurà de decidir si manté el tercer grau a Dolors Bassa i Carme Forcadell: en l'anterior ocasió, a diferència dels presos de Lledoners, ambdues van gaudir del règim de semillibertat fins que ho va revocar el Suprem.

En tornar al segon grau o ordinari, els presos hauran de fer vida al centre penitenciari, tot i que amb dret a comunicacions telefòniques, visites al locutori i vis a vis amb familiars, persones íntimes i fills menors de deu anys. També tindran accés a activitats voluntàries de formació i tractament i accés a espais comuns de l'escola, com instal·lacions esportives, culturals i ocupacionals.