El president del Consell General del Poder Judicia, Carlos Lesmes, s'ha vantat aquest dimarts de l'actuació de la justícia espanyola en la causa general contra l'independentisme. "En allò que respecta al desafiament independentista, el president del Tribunal Suprem ha destacat la feina dels jutges i magistrats en una situació d'especial transcendència per a la democràcia a Espanya. La Justícia va respondre amb la fermesa necessària", ha dit en el fòrum judicial del Col·legi d'Advocats de Madrid

Aquesta declaració política per part de la màxima autoritat de la justícia a Espanya ha despertat les crítiques i acusacions de tot l'independentisme. Fins i tot el mateix president de la Generalitat, Quim Torra, ha comentat el tuit: "No hi ha cap 'desafío', hi ha demòcrates, no hi ha “firmeza”, hi ha venjança".

L'exconseller de Presidència Jordi Turull ha acusat el Poder Judicial de "preparar de nou l’ambient per les resolucions judicials que han de venir cap a independentistes, que no són poques".

L'exconseller d'Acció Exterior Raül Romeva ha comentat irònicament: "És temps de mascaretes però n'hi ha que continuen anant a cara descoberta",

El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha comentat que el judici al procés "va ser un Judici a la Democràcia, un Judici d'Estat contra els independentistes al preu de condemnar drets fonamentals". "Ens veiem al TEDH d'Estrasburg!", ha desafiat.

El raper mallorquí exiliat a Bèlgica, Josep Miquel Arenas Beltrán, àlies Valtònyc, ha recordat els fracassos de la justícia espanyola en els processos d'extradició a Alemanya, Escòcia i Bèlgica.

La secretària adjunta d'ERC, Marta Vilalta, ha destacat l'expressió "firmeza necesaria" i ha qualificat la piulada d'"escàndol".

La portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, ha recordat que demà compareixerà davant del Suprem i ha acusat la justícia espanyola de ser "més espanyola que justícia".