La Fiscalia recorrerà el tercer grau dels presos polítics, tot i que assumeix que aquests estaran en semillibertat durant la campanya electoral i per tant hi podran participar. La Conselleria de Justícia va ratificar aquest dijous el tercer grau penitenciari que fa dues setmanes les juntes de tractament van proposar per als líders independentistes empresonats per l’1-O.

Les resolucions ja estan notificades i està previst que surtin dels centres aquest divendres, just el primer dia oficial de campanya electoral, en la qual podrien participar, ja que la Generalitat recorda que conserven el dret de manifestació i participació política.

No obstant, el Servei de Classificació de la Secretaria de Mesures Penals encara no ha decidit sobre l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, que és al centre penitenciari de Wad-Ras, confinat per un brot de Covid. La decisió es prendrà més endavant.

Lledoners Junqueras Romeva presos politics suspensio tercer grau Maria Contreras

Oriol Junqueras i Raül Romeva tornen a Lledoners després de la suspensió del primer tercer grau / Maria Contreras Coll

Segons assegura El País, el ministeri públic recorrerà el tercer grau dels líders independentistes, els quals ja poden començar a gaudir de la semillibertat perquè el tercer grau és d'aplicació immediata una vegada s'atorga.

Un recurs d'alçada

La llei orgànica del poder judicial estableix que quan el fiscal recorri "en apel·lació" el canvi de grau d'un penat, aquest recurs tindrà "efecte suspensiu, que impedirà la posada en llibertat del condemnat" si es donen dos requisits: que la decisió que es recorri impliqui l'"excarceració" de l'intern i que es tracti de delictes greus, explica el citat mitjà.

Ara bé, el primer recurs que té pensat interposar la Fiscalia no és d'apel·lació, és d'alçada per impugnar un acte administratiu, en aquest cas, la concessió del tercer grau. Sobre aquest tipus de recurs hi ha discrepàncies sobre si la impugnació també suspèn l'aplicació immediata. 

Aquestes discrepàncies ja es van veure durant el primer tercer grau dels presos; el jutge que estudiava el cas dels presos de Lledoners els va suspendre la semillibertat tan bon punt la Fiscalia va impugnar la decisió de la Generalitat. D'altra banda, el jutjat que va revisar la situació de Carme Forcadell i Dolors Bassa les va mantenir.

Si els jutjats mantenen el mateix criteri que amb el primer tercer grau, els presos polítics haurien de tornar al segon grau en el mateix moment que la Fiscalia presenti el seu primer recurs, però el ministeri públic no podrà impugnar la mesura fins que la Generalitat no l'hi notifiqui.

La Fiscalia, enfadada

Fonts de la Fiscalia han explicat a El País que consideren que la concessió del tercer grau "s'apropa a la prevaricació". Segons aquestes fonts, la Generalitat podria haver incorregut en una "desviació de poder si ha concedit la semillibertat als presos perquè participin a la campanya electoral".

Aquestes mateixes fonts van retreure al Tribunal Suprem que, quan va dictar la sentència del procés, no accedís a la seva petició que s'apliqués als presos l'article 36.2 del Codi Penal, que estableix que quan la pena de presó sigui superior als cinc anys, el tribunal podrà vetar l'accés al tercer grau fins que no es compleixi, com a mínim, la meitat de la condemna. 

Foto principal: Joaquim Forn, Oriol Junqueras i Jordi Cuixart tornant a Lledoners, el passat mes de juliol, quan se'ls va suspendre el tercer grau / Maria Contreras Coll