Les associacions d'advocats catalans Compromesos i Drets, juntament amb altres entitats de juristes, han presentat aquest divendres al matí una petició davant de la Conselleria d'Interior perquè suspengui la manifestació de sindicats policials de demà a Barcelona.

Al seu escrit, argumenten que la convocatòria no està emparada pel dret de concentració i manifestació dels cossos policials, ja que va en contra de la neutralitat política que han de mantenir els agents públics. Recorden que la manifestació no té com a objectiu només reivindicacions salarials, sinó que té contingut polític.

Com a prova, aporten el text de la convocatòria que cridava a homenatjar els policies que van actuar a l'operació de l'1-O. "L'actuació de policies i guàrdies civils no pot ser objectivament mereixedora de cap homenatge", expliquen, afegint que "té com a finalitat celebrar una vulneració massiva de drets dels ciutadans de Catalunya i una actuació desproporcionada que està sent investigada".

Membres de les associacions han anat aquest matí a la conselleria a entregar la petició. Entre els signants, hi ha Juristes per les Llibertats, la Coordinadora de l'Advocacia de Catalunya, Juristes per la República, la sectorial de juristes de l'ANC, l'Associació d'Advocats 1-O, l'Advocacia per la Democràcia i els Juristes pels Drets Humans del Maresme.

Manifestació il·legal

El col·lectiu de juristes Praga ja alertava la setmana passada que aquesta manifestació era "il·lícita", basant-se en l'article 1.3 de la Llei Orgànica Reguladora del Dret de Reunió i amb els mateixos arguments que la denúncia presentada avui a Interior. 

La manifestació, convocada pel sindicat Jusapol dos dies abans de l'1-O, reivindica que els agents "són mereixedors d'aquest reconeixement públic que, per diversos motius, se'ls ha negat". Sota el lema "Por todo lo que hemos vivido juntos, por un objetivo común", començarà a Via Laietana i té previst entregar a cada agent "un regal commemoratiu com a reconeixement al seu esforç i entrega".

El cost de l'operació Copèrnic per aturar el referèndum de l'1-O va ascendir a 87 milions d'euros, amb un desplegament estable de 4.500 efectius que, en el cas dels dies 30 de setembre i 1 i 2 d'octubre, va arribar als 6.000, segons l'aleshores ministre d'Interior Juan Ignacio Zoido.