El col·lectiu de juristes Praga ha denunciat aquest dimecres a través de Twitter que la manifestació convocada per sindicats policials espanyols a Barcelona per celebrar les càrregues de l'1-O és "il·lícita". Concretament, citen l'article 1.3 de la Llei Orgànica Reguladora del Dret de Reunió.

La manifestació, segons argumenten, té com a finalitat "celebrar una vulneració massiva de drets fonamentals de la ciutadania de Catalunya" per part de la policia espanyola i la Guàrdia Civil. I titllen l'actuació durant la jornada del referèndum de "desproporcionada".

De fet, el Consell d'Europa va incloure la violència policial de l'1-O, que ara els sindicats volen homenatjar, al seu informe anual de vulneracions dels Drets Humans i han demanat reiteradament al govern espanyol que investigui l'actuació policial d'aquella jornada.

La manifestació ha estat convocada pel sindicat Jusapol el proper 29 de setembre, dos dies abans del primer aniversari de l'1-O, i crida a homenatjar els agents que van participar en l'operació Copèrnic. A la nota del sindicat, lamenten que "són mereixedors d'aquest reconeixement públic que, per diversos motius, se'ls ha negat".

Sota el lema "Por todo lo que hemos vivido juntos, por un objetivo común", se celebrarà una concentració a plaça Sant Jaume ―on també hi ha l'Acampada per la Llibertat― i s'entregarà a cada agent "un regal commemoratiu com a reconeixement al seu esforç i entrega".

El cost de l'operació Copèrnic va ascendir a 87 milions d'euros, amb un desplegament estable de 4.500 efectius que, en el cas dels dies 30 de setembre i 1 i 2 d'octubre, va arribar als 6.000, segons l'aleshores ministre d'Interior Juan Ignacio Zoido.