L’executiva de Junts per Catalunya s’ha reunit aquest divendres al matí per aprovar la proposta de llistes per a les eleccions generals 2023 al Congrés dels Diputats. La candidatura, que encapçalarà Míriam Nogueras, incorpora per la demarcació de Barcelona —tal com havia avançat El Nacional.cat— l’exportaveu del partit al Parlament, Eduard Pujol, que finalment serà el número 3 de la llista. Amb aquesta posició, Pujol es garanteix un lloc de sortida.

🔴 Quan són les Eleccions Generals 2023 a Espanya? Dates clau i candidats

🟡 Per què s'avancen les Eleccions Generals 2023?

D’aquesta manera, és força previsible el retorn de Pujol a la política institucional. El també periodista havia estat diputat i portaveu de Junts al Parlament fins que va ser fulminat del grup i suspès de militància a finals de 2020 per la denúncia que dues dones van presentar contra ell per presumpte assetjament sexual. Cap de les dues va formalitzar cap denúncia a la justícia i Junts va rehabilitar Eduard Pujol com a militant. Ell va querellar-se contra les dues dones per injúries i calúmnies i es va obrir vista oral. La justícia va imposar una fiança de més de 92.000 euros a una d'elles. El jutge Aguirre va donar la raó a Pujol i veia indicis per jutjar-les per imputacions falses contra ell. Fonts de Junts expliquen que és una via per rescabalar aquesta situació.

Pel que fa a la resta de la composició del tiquet electoral juntaire, el partit aposta per mantenir el nucli del grup parlamentari de la darrera legislatura a la cambra baixa espanyola. D’aquesta manera, repeteixen Pilar Calvo (que serà la número 2 de Nogueras) i Josep Pagès (anirà a la posició 4 per Barcelona). Encara per Barcelona, i per darrere de Pagès, destaca la incorporació del director de l’oficina europarlamentària de Puigdemont, Aleix Sarri. El 10 de novembre de 2019, la candidatura de Junts va aconseguir quatre escons per Barcelona, dos a Girona i un a Tarragona i Lleida, respectivament. La llista té una àmplia presència del sector més proper al president a l’exili, Carles Puigdemont, una aposta que s’estén al Senat.

Toni Castellà i Josep Andreu, al Senat

La candidatura també incorpora membres de Demòcrates i Moviment d’Esquerres, amb els quals Junts va tancar un acord de coalició per a aquests comicis la setmana passada. El líder de Demòcrates i portaveu del Consell de la República, Toni Castellà, s’incorporava al Parlament el dijous passat, però la proposta que l’executiva ha aprovat aquest divendres contempla que Castellà sigui candidat al Senat. També concorreran per a la cambra alta Josep Andreu, que ha estat alcalde de Montblanc i ho deixarà de ser aquest dissabte per l’acord del PDeCAT, ERC i Despertem Poble; i Toni Morral.

La proposta de llistes haurà de ser ratificada aquest mateix diumenge al Consell Nacional que tindrà lloc a Barcelona. Aquest és el màxim òrgan de decisió, debat i participació de la formació entre congressos. De fet, el temps apressa, perquè l’endemà del Consell Nacional és quan s’exhaureix el termini per presentar les llistes davant la Junta Electoral corresponent.

 

Marta Madrenas, Josep Maria Cruset i Isidre Gavín, caps de llista de Girona, Tarragona i Lleida per a les eleccions generals 2023

El passat divendres, Míriam Nogueras ja va ser ratificada com a cap de cartell de Junts al Congrés amb el vot de la militància (1.594 afiliats van donar-li suport). Finalment, en aquest procés no hi va concórrer l’exconseller Jaume Giró. Per la seva banda, Marta Madrenas també va rebre l’aval dels afiliats per ser la número u a Girona (298 suports). En les demarcacions on les primàries sí que van ser claus va ser a Tarragona i Lleida. Els guanyadors de la votació van ser Josep Maria Cruset (286 vots) i Isidre Gavín (142 sufragis).