Una candidatura de país per recuperar l'esperit unitari de Junts pel Sí. Així ha definit Junts per Catalunya l'acord al qual ha arribat amb Demòcrates de Catalunya i Moviment d'Esquerres de Catalunya de cara a la imminent cita electoral del 23 de juny, quan tindran lloc les eleccions espanyoles. Les tres formacions han acordat presentar-se en coalició al Congrés dels Diputats, amb una llista conjunta que vol "aplegar el màxim de sensibilitats independentistes". Serà, doncs, una "candidatura de país" que pretén "recuperar l'esperit unitari" de l'aliança política transversal que va fer possible el referèndum de l'1 d'octubre del 2017.

Dins l’estratègia per aconseguir aquesta màxima unitat, aquest divendres es va registrar a la Junta Electoral Central una coalició entre Junts per Catalunya, Demòcrates i Moviment d’Esquerres de Catalunya. Pels tres partits van signar el secretari general, Jordi Turull, el portaveu de Demòcrates, Toni Castellà i el coordinador general del Moviment d’Esquerres (partit nascut a partir de dues escissions del PSC), Josep Serra. La llista estarà encapçalada per Míriam Nogueras, guanyadora de les primàries de Junts, amb 1.594 vots a favor de l'única candidata que s'hi ha presentat després de la renúncia de l'exconseller d'Economia Jaume Giró. Giró va aparcar la seva candidatura quan Carles Puigdemont i Jordi Turull li van traslladar la necessitat de mostrar una imatge d'unitat. Pel que fa a la resta de circumscripcions, Marta Madrenas encapçalarà la llista per Girona, Josep Maria Cruset ho farà per Tarragona i Isidre Gavin ho farà per Lleida els altres tres caps de llista.

Unitat independentista, "malgrat el rebuig" d'ERC

Després de l'entrebanc que van suposar les eleccions municipals per a l'independentisme, amb una pèrdua significativa de vots --particularment per a ERC, que va deixar-ne escapar 300.000--, Junts ha volgut convertir aquests pròxims comicis del 23 de juliol en l'oportunitat per teixir noves complicitats entre les formacions que integren aquest espai. "Des del moment en que Pedro Sánchez va anunciar la seva voluntat d’avançar les eleccions espanyoles, Junts per Catalunya ha treballat per fer una candidatura unitària de l’independentisme que permeti plantar cara a Madrid. Davant la involució de drets i llibertats, i el menysteniment de l’Estat Espanyol cap a Catalunya és el moment de recuperar la iniciativa i el respecte", han expressat en un comunicat.

És precisament en aquesta línia que el secretari general de Junts, Jordi Turull, va proposar acordar una llista unitària amb ERC de cara a les eleccions del 23 de juliol. Una opció, però, que va ser descartada pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, si bé ell mateix s'havia referit a bastir un "front democràtic" d'independentistes i sobiranistes per fer front a un possible govern del PP i Vox a l'Estat espanyol. "Malgrat el rebuig dels republicans, Junts, Demòcrates i Moviment d’Esquerres continuaran treballant amb l’objectiu de fer una llista de país, incorporant partits i persones, que permeti a l’independentisme aconseguir la màxima força possible per avançar cap a l’autodeterminació", ha advertit la formació de Jordi Turull.