L'exconseller Jaume Giró ha decidit no presentar la seva candidatura a unes primàries per encapçalar la llista de Junts a les eleccions generals del 23-J, segons ha avançat l'ACN i ha confirmat ElNacional.cat. L'exconseller, que havia anunciat que faria un pas endavant per optar a liderar la llista de Barcelona i enfrontar-se en unes primàries amb Míriam Nogueras, argumenta que el calendari és molt ajustat, a conseqüència de la precipitació de la convocatòria, la qual cosa fa molt difícil celebrar les primàries en condicions.

Giró admet que tant el president Carles Puigdemont com el secretari general del partit, Jordi Turull, van fer-li saber, que "obrir ara unes primàries no és el millor ni el més oportú en aquests moments", tenint en compte que s'està treballant en la constitució dels ajuntaments i intentar construir un front unitari de l'independentisme a Madrid. "Tinc el màxim respecte polític pel president Puigdemont i per Jordi Turull. Sempre els escolto i valoro l'opinió de tots dos. I també en aquest cas, entenc les raons que m'exposen", assenyala.

Primàries sense debats

L'exconseller, que dilluns va anunciar a l'executiva la seva intenció de concórrer a primàries, ha explicat que tenia meditada aquesta decisió des de feia temps, però comptava que les eleccions es convocarien al desembre, com tothom preveia. 

L'exconseller afegeix, a més, que en conèixer el reglament de primàries va constatar que el calendari és molt ajustat —"en part a conseqüència de la precipitada convocatòria electoral"—. "Així es fa molt difícil que les primàries es puguin celebrar en condicions, només amb quatre dies de campanya i sense debats públics oberta a la militància i als mitjans de comunicació, com seria desitjable i com va passar a les primàries de les darreres eleccions al Parlament", argumenta.

Giró, que aposta pel debat seré i constructiu de posicions "més enllà de monòlegs i dinàmiques de les xarxes socials", considera imprescindible "preservar el debat transparent i respectuós, i més encara quan es tracta de candidats que defensen les mateixes sigles".

Visió pròpia

En qualsevol cas, Giró ha deixat clar que continuarà formant part de l'executiva del partit i participant en la presa de decisions. Assegura que el seu compromís sobiranista és ferm i inequívoc i que així ho ha demostrat en situacions "on quedar-se en minoria era veritablement un embat polític i personal que requeria convicció i coratge". "És cert que tinc una visió pròpia sobre quin hauria de ser el paper del meu partit, i del conjunt dels partits sobiranistes, al Congrés dels Diputats. Aquesta visió, però, la compartim molts militants, simpatitzants i, per descomptat, molts votants de Junts", afegeix.

Tant Puigdemont com Turull han expressat l'agraïment a Giró a través dels seus comptes de Twitter.