La militància de Junts per Catalunya ha confirmat aquest divendres Míriam Nogueras com a cap de llista de la formació per a les eleccions generals al Congrés dels Diputats del proper 23 de juliol. 1594 afiliats han votat a favor de la candidatura de Nogueras, que era l'única que es postulava per encapçalar el tiquet juntaire per la demarcació de Barcelona. De fet, la seva candidatura ha pogut ser votada per tots els afiliats del partit arreu del territori (més de 6.000), mentre que a la resta de circumscripcions només han tingut dret a vot els militants de la zona. La votació s'ha celebrat per via telemàtica des de les set del matí fins a les set de la tarda.

D'aquesta manera, queda ratificat el fet que serà Míriam Nogueras qui liderarà la llista de Junts per Catalunya al Congrés. El seu camí va quedar més aclarit quan el divendres passat, l'exconseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, va anunciar que feia un pas al costat i que renunciava a presentar-se a les primàries per anar a la cambra baixa espanyola després que Carles Puigdemont i Jordi Turull li haguessin traslladat el seu parer sobre no haver de celebrar primàries i exhibir una imatge d'unitat. Míriam Nogueras és diputada al Congrés des del gener de 2016 i és la portaveu de Junts en aquesta cambra des del març de 2021, quan Laura Borràs va deixar l'acta després d'accedir a la presidència del Parlament. A més, és membre de l'executiva nacional del partit i és la responsable de la secretaria de Coordinació de cambres parlamentàries.

Marta Madrenas, número u per Girona

L'altre nom que també s'ha ratificat en aquestes primàries és el de l'alcaldessa en funcions de Girona, Marta Madrenas, que farà el salt al Congrés liderant la llista dels juntaires en aquesta demarcació. Madrenas, que actualment també és diputada al Parlament, ha rebut 298 suports per ser-ne la cap de cartell. La batllessa gironina no es va presentar a la reelecció en aquests comicis locals i, tot i que en algun moment també s'havia situat el seu nom com a possible candidata a substituir Laura Borràs al capdavant del Parlament, des de feia unes setmanes Madrenas tenia decidit fer el pas cap a Madrid. Com en el cas de Nogueras, la candidatura de Madrenas era l'única que figurava per triar qui havia de ser el número u per Girona.

Cruset i Gavin, candidats per Tarragona i Lleida

On sí que han estat decisives les primàries han estat a les demarcacions de Tarragona i Lleida. Per la llista tarragonina, hi havia dos aspirants a ser-ne els caps de llista: Josep Maria Cruset, expresident del Port de Tarragona i exalcalde de Riudoms, i el jurista i exregidor d'Altafulla, Hèctor López Bofill. El vencedor ha estat Cruset, que ha obtingut 286 vots. D'altra banda, el seu contrincant en aquest procés, López Bofill, ha aplegat 94 sufragis. A Lleida, hi havia fins a quatre candidatures. La que ha acabat triomfant és la d'Isidre Gavin, que ha guanyat amb 142 vots de la militància en aquesta demarcació. Els altres quatre que s'havien postulat han aconseguit el següent resultat: Marta Gispert (118), Joan Buchaca (14) i David Tavero (13). Una vegada queden aclarits els quatre caps de llista de Junts al Congrés per les diferents demarcacions, el partit acabarà de tancar al llarg de la propera setmana els noms que completaran les llistes. Aquestes s'han de presentar entre el 14 i 19 de juny davant la Junta Electoral corresponent i es retrà compte d'aquestes al Consell Nacional que la formació celebra el 18 de juny.