Reunions, reunions i reunions per desencallar la tramitació dels pressupostos de la Generalitat. Després del cop que va suposar que la CUP, sòcia prioritària del Govern, hagi decidit presentar una esmena a la totalitat malgrat seguir negociant, les presses han marcat l'agenda de l'executiu i dels seus partits. Si bé ahir el president Pere Aragonès obria negociacions amb els comuns, avui Junts ha apostat per fer una reunió a dues bandes amb els cupaires.

Ha estat a la tarda quan els diputats anticapitalistes Eulàlia Reguant, Carles Riera, Dolors Sabater i Montserrat Vinyets han abandonat l'hemicicle del Parlament per dirigir-se als despatxos de Junts. Allà, els esperaven dirigents de Junts, que no membres del Govern: Jordi Sànchez, Jordi Turull, Elsa Artadi i Albert Batet. La sorpresa ha estat quan s'ha conegut que ERC no participava en aquesta reunió, un fet que no han valorat ni Junts ni la CUP i al qual han tret ferro: "És una reunió entre dos partits". A més, han assegurat que ERC era coneixedora d'aquesta trobada.

Marge fins dilluns

Sigui com sigui, fonts de Junts han descartat valorar si hi ha hagut o no avenços en la trobada, però han assegurat que ningú s'ha aixecat de la taula: seguiran negociant, creuen que no és impossible i que hi ha marge. I en aquest sentit, han recordat que el que es demana a la CUP és retirar l'esmena per facilitar la tramitació, que no vol dir l'aprovació definitiva dels comptes.

Encara hi ha marge, però possiblement obligui a allargar les negociacions fins i tot el cap de setmana: dilluns al matí, a les 10.00 hores, s'acaba el termini per retirar les esmenes. A la tarda se celebrarà el debat a la totalitat. Es fa a la tarda precisament per deferència amb el diputat anticapitalista Pau Juvillà, que el matí del dilluns va a judici per no haver retirat llaços grocs de la Paeria. 

Negociacions en paral·lel

Així doncs, les negociacions amb la CUP segueixen, i aquesta haurà d'avaluar els avenços que considera que s'han aconseguit aquesta setmana i, després, tornarà a consultar a les bases per decidir si aixeca o no aixeca l'esmena.

Al mateix temps, segueixen les negociacions amb els comuns, que han decidit no posar gaires línies vermelles i que a hores d'ara no han registrat cap esmena a la totalitat. La primera reunió oficial dels comuns amb el Govern s'ha celebrat aquest matí i s'ha allargat més de dues hores. Hi han participat els diputats dels comuns Joan Carles Gallego i Susanna Segovia, que s'han reunit amb representants d'Economia i Presidència. 

Abans d'aquesta reunió, el conseller d'Economia, Jaume Giró, ha fet una presa de contacte per telèfon amb la líder dels comuns, Jéssica Albiach, i amb Gallego, diputat que l'organització ha situat com a negociador dels comptes.

Divendres sense Aragonès

Així doncs, s'espera un divendres de negociacions al Parlament, tot i que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, no hi serà: aquest divendres viatja a París acompanyat de la consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, en una jornada en què preveu firmar un acord de cooperació entre Catalunya i la Unesco. 

 

A la imatge destacada, diputats de la CUP / Montse Giralt