Més de 200 municipis de Catalunya, que apleguen gairebé sis milions de catalans i depenen del sistema Ter-Llobregat, entraran en fase d'emergència per sequera aquest divendres, una vegada aquesta resolució es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). Els partits de l'oposició han retret sovint al Govern la "poca acció" en aquesta matèria i la decisió d'aquest dijous no escapa d'aquestes crítiques. Des de Junts per Catalunya, el diputat Salvador Vergés ha carregat contra la "manca de diligència i eficiència" de l'executiu per gestionar un "problema tan greu" com la sequera, en el marc d'unes declaracions a l'Agència Catalana de Notícies i TV3. Sobre l'entrada de la fase d'emergència, Vergés ha recordat que "les restriccions són les que marca el pla especial de sequera", però que en allò en què discrepen és en el fet que "hi hagi una política de passar el mort a la ciutadania i a les empreses". "El que cal és acompanyar a tothom, escoltar les mesures que proposen —que moltes vegades són intel·ligents i realistes— els diversos sectors afectats", ha afegit.

En aquest sentit, Vergés ha volgut subratllar que el Parlament va aprovar un projecte de llei a instàncies del seu grup parlamentari amb "un seguit d'obres amb noms i cognoms", que són "les grans infraestructures d'aigua que necessita" Catalunya. També ha recordat els ajuts als ajuntaments i ha destacat que aquestes actuacions estaven contemplades per fer-se "pel procediment d'urgència". Segons el parlamentari juntaire, el Govern "no ha sigut prou diligent a l'hora de tirar endavant les obres pel motiu que sigui", fet pel qual sosté que, si s'hagués fet d'una manera més àgil, el país es "trobaria en una situació molt millor i l'emergència s'hauria pogut declarar més endavant".

La petició d'una nova cimera de l'aigua

El dimecres passat, Junts i el Govern van topar al Parlament per la petició dels primers de celebrar una nova cimera per la sequera. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, els va retreure que fessin aquesta petició en una sessió de control sense haver-li-ho comunicat prèviament. Al seu torn, el president de Junts a la cambra catalana, Albert Batet, va considerar que calia aquesta nova trobada per "bastir una estratègia conjunta" davant el fet que "tot està igual o pitjor": "Esperàvem un canvi de rumb i tot segueix amb la mateixa agonia. El problema no és d'estratègia ni comunicació, és la mala gestió i la manca de projecte". En les declaracions a l'ACN i TV3, Salvador Vergés ha insistit en aquesta sol·licitud de cimera i ha reprovat el Govern per "no voler comptar amb la col·laboració de la resta d'actors polítics per mirar de fer front en un tema tan greu com és la sequera, quan és palès que no s'estan sortint".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!