La greu situació de sequera que pateix Catalunya ha tornat a enfrontar aquest dimecres el Govern amb Junts per Catalunya. Durant la sessió de control al president de la Generalitat, el cap de files del grup parlamentari juntaire, Albert Batet, ha reclamat a l'executiu que convoqui una nova cimera "al màxim nivell" per bastir una estratègia conjunta que serveixi per fer-hi front. "Tot està igual o pitjor. Esperàvem un canvi de rumb i tot segueix amb la mateixa agonia. El problema no és d'estratègia ni comunicació, és la mala gestió i la manca de projecte", ha denunciat Batet. Al seu torn, el president Pere Aragonès ha considerat que aquesta petició de Junts forma part de la "contaminació partidista" que hi ha amb la sequera i ha retret les formes al partit de Jordi Turull i Laura Borràs: "Si es vol fer aquesta proposta, no està bé fer-ho en una sessió de control".

En el torn de pregunta, Albert Batet ha assenyalat que la sequera es tracta d'un "problema molt greu que afectarà l'economia del país, el primer sector i el conjunt de la ciutadania". El president del grup de Junts per Catalunya al Parlament ha recordat que Aragonès va anunciar que Catalunya entraria en fase d'emergència la setmana que ve i, en aquest context, ha sumat que han transcorregut nou mesos des de l'entrada en vigor del projecte de llei que van impulsar "davant la inacció del Govern" per "garantir inversions de país": "El temps ha passat i seguim igual de preocupats". Davant aquesta preocupació, Batet ha llançat la proposta de celebrar una nova cimera per traçar una estratègia conjunta, ja que considera que "sol no es va enlloc i sense aigua, encara menys".

El republicà ha replicat que, en relació amb la sequera, "s'han de dur a terme inversions que no s'havien fet abans" i que aquestes tenen una "magnitud que requereixen una complexitat tècnica important". Sobre el suggeriment dels juntaires per fer una nova cimera, el president de la Generalitat ha contestat que "si la mà estesa és sincera, aquesta no es planteja enmig d'una sessió de control sense parlar-ne abans" i ha fet una crida a "separar-ho de la contaminació partidista" que hi ha. "Hi ha taules de seguiment en marxa", ha volgut recordar Pere Aragonès. Finalment, Batet ha criticat que Aragonès "es dediqui més a fer de cap de l'oposició que de president".

 

El debat de la immigració arriba al Parlament

Al llarg de les darreres setmanes, s'ha parlat molt de multireincidència i del debat immigratori a Catalunya. La qüestió no ha estat esquivada a la sessió de control al president Aragonès. Un dels moments més tensos s'ha viscut durant la intervenció d'Ignacio Garriga, de Vox, que ha estat cridat a l'ordre en dues ocasions per part de la presidenta de la cambra, Anna Erra, per barrejar origen i delinqüència. El president del grup parlamentari d'extrema dreta ha afirmat que "amb l'arribada d'immigració irregular, no ha parat d'augmentar la delinqüència" i ha sostingut que "Catalunya ha perdut la seguretat i tranquil·litat per les polítiques migratòries" del Govern. Garriga ha mantingut que hi ha una "relació directa" entre immigració il·legal i augment de la delinqüència i ha destacat que les "polítiques de multiculturalisme comporten pèrdua d'identitat als barris i inseguretat". Durant la seva rèplica, Aragonès ha donat algunes dades que desmenteixen aquesta associació i ha afirmat que el seu executiu "combatrà" aquells qui "vinculin origen i activitat delinqüencial" perquè això "dona ales a l'extrema dreta".

També ha parlat d'aquest tema la presidenta dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, que ha acusat Junts d'"abraçar els discursos d'odi i l'extrema dreta": "Migrar és un dret humà i cap persona és il·legal. La llei d'estrangeria és racista i injusta i treballarem per derogar-la a tot arreu". "Davant els qui volen un país petit i monocolor, triomfarà la Catalunya mestissa, plural i diversa", ha sentenciat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!