Junts ha reclamat als partits independentistes que construeixin un "front comú" per respondre al cas obert contra la presidenta del Parlament, Laura Borràs. El TSJC ha decidit processar Borràs, que és també presidenta de Junts, i la resta de persones implicades en el cas de fragmentació de contractes a la Institució de les Lletres Catalanes per un delicte continuat de prevaricació administrativa, frau administratiu, falsedat en document mercantil i delicte continuat de malversació de cabals públics. "Demanem a la resta de forces del Parlament que no facin el joc a la guerra bruta de l'Estat", ha reclamat el portaveu de Junts, Josep Rius, a la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiva.

Junts, que ha expressat el suport unànime de l'executiva del partit a Borràs, ha exigit un front comú per "defensar la sobirania del Parlament de Catalunya i la presumpció d'innocència" davant del que descriuen com un "cas clar de persecució política". Rius no ha volgut avançar què passarà en cas que ERC no faci costat a la presidenta de la Cambra. De fet, ha assegurat que el partit no contempla aquest escenari. El reglament del Parlament fixa en l'article 25.4 que en el moment en què s'obre el judici oral contra un diputat de la Cambra per un cas de corrupció, la Mesa ha d'acordar la suspensió del diputat. Junts demana a la resta de grups independentistes que aquesta decisió es derivi a la comissió de l'estatut del diputat, que presideix Jaume Alonso Cuevillas, que la comissió faci un informe i que se sotmeti a la votació del ple del Parlament.

Rius ha insistit a denunciar que el cas contra Borràs està "ple d'irregularitats en el procediment", ha recordat que hi ha hagut un canvi de fiscal i del cos policial que feia la investigació, i ha evitat respondre a la petició dels comuns reclamant que la presidenta abandoni les seves funcions abans que no comenci el judici oral. 

 

Assetjament a la JNC

Amb relació als casos d'assetjament denunciats aquest cap de setmana per membres de les joventuts de Junts, la JNC, i que el responsable de l'organització ha traslladat al partit, Rius ha explicat que la direcció ha decidit obrir un expedient informatiu, que portarà a la comissió de garanties. Així mateix, ha explicat que el defensor de l'afiliat, Josep Pagès, també s'ha posat a disposició dels denunciants. "És un cas que cal prendre i avaluar amb tota la serenor i les garanties que requereixi", ha subratllat el portaveu del partit, que ha evitat avançar més moviments fins que es concretin les denúncies.

Català

Pel que fa a la proposta del TSJC de traslladar al Tribunal Constitucional el decret aprovat pel Govern per frenar l'aplicació del 25% de castellà a les aules, Junts ha celebrat la decisió perquè "frena temporalment la imposició del 25% de castellà a les escoles". "El TSJC queda fora del joc fins que el TC pugui dictar una sentència", ha subratllat Rius, per la qual cosa ha destacat que "el curs podrà començar sense imposició del 25% a les escoles". Això no obstant, malgrat aquesta valoració positiva, el portaveu ha admès que amb aquest moviment "s'ha guanyat una batalla, però no la guerra", ha admès.

Pel que fa a la nova crida de Pedro Sánchez que Junts se sumi a la taula de diàleg que s'ha de reunir aquest mes de juliol, Junts retreu que el president espanyol busca "ampliar la foto, però no posa sobre la taula cap proposta concreta". Aquesta formació insisteix en les seves condicions: una agenda basada en l'autodeterminació i l'amnistia, un procés de negociació amb garanties i, com a condició prèvia, una comissió d'investigació sobre el CatalanGate al Congrés dels diputats.