El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, ha confirmat que la seva formació presentarà una esmena a la totalitat a la reforma de la sedició. La formació independentista ja havia apuntat que presentaria un text alternatiu a la llei i ara ha confirmat que serà a partir d'una esmena a la totalitat. En una entrevista a TV3, Turull ha explicat que el seu text "no mirarà com homologar a Europa les injustícies, el text es basarà en les múltiples sentències europees que ens portaran a una derogació real".

Precisament aquest dissabte, durant un Consell Nacional que va celebrar el partit, Turull va dir que el partit vol que l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont “torni en llibertat a Catalunya” i que no vagi a la presó. “Ens deixa perplexos com algú d’aquí ens demana que ho aplaudim”, va afirmar Turull respecte a ERC que dona suport a la reforma de la norma. “No volem que cap activista independentista passi ni una sola nit a la presó”, va exclamar. L’exconseller va carregar contra el Govern en creure que té un nivell “d’aplanament” i “actitud contemplativa” davant el “maltractament de l’Estat cap els catalans”.

Aquest dilluns Turull ha explicat que una modificació del Codi Penal vol dir que "es volen dissuadir certs comportaments", però ha recordat algunes de les conseqüències del delicte de desordres públics agreujats: "Farà que la gent s'ho pensi massa abans de sortir de casa a manifestar-se. La reforma és un vestit fet a mida per frenar el principal actiu de l'independentisme; la mobilització de la gent". El secretar general ha aclarit que la seva formació presentarà l'esmena a la totalitat pel seu compte però que intentaran buscar aliances. Ara bé, Turull ha lamentat que la negociació de la sedició "ja està molt tancada i, per tant, no sé quin èxit pot arribar a tenir el nostre text". Tot i això, ha assegurat que tindrà contactes amb les forces independentistes.

La negociació dels Pressupostos

Turull ha mantingut que Junts està lluny d'ERC a l'hora de negociar els Pressupostos i ha apuntat que ara mateix només disposen d'una petitat part de la informació sobre la composició dels comptes. És per això que el secretari general de Junts ha acusat ERC de practicar una "demagògia tremenda" quan insten Junts a votar-los amb l'argument que els comptes els havia preparat l'exconseller Jaume Giró. Turull ha explicat que el seu partit proposarà canvis importants en la carpeta fiscal: "No som partidaris de collar més els ciutadans amb el tema fiscal". "Serà una proposta sense les hipoteques que hi havia abans", ha aclarit Turull.

 

El judici de Laura Borràs

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha fixat per al proper 10 de febrer l'inici previst del judici contra la presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs, per la seva gestió al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). Les següents sessions seran del 20 al 23 de febrer, i del 27 de febrer a l'1 de març, sempre de matí i tarda. La fiscalia demana sis anys de presó, 21 d'inhabilitació per a càrrec públic i 144.000 euros de multa per a Borràs per un delicte continuat de prevaricació i un altre de falsedat en document públic amb l'agreujant de prevaler-se del seu caràcter públic. Borràs ha decidit demanar la recusació del president del tribunal que la jutjarà, Jesús María Barrientos, president del TSJC. Sobre aquesta darrera petició, Turull ha confiat en que s'escolti (com ha passat per exemple amb la recusació que va demanar Josep Costa) i que, per tant, Borràs sigui jutjada per algú imparcial. En la mateixa línia, el dirigent de Junts ha confiat en que la presidenta del seu partit "acabi absolta". "Un independentista català mai tindrà un judici just", ha lamentat per acabar.