"El Partido Socialista Obrero Espanol i Junts per Catalunya constaten que la situació política actual permet assolir un acord per obrir una nova etapa i contribuir a resoldre el conflicte històric sobre el futur polític de Catalunya". Aquesta és la primera frase de l'acord "històric" de l'Acord de Brussel·les entre el PSOE i Junts per Catalunya, signat pel secretari general juntaire, Jordi Turull, i el ja polèmic exsecretari d'organització del PSOE, Santos Cerdán, un 9 de novembre del 2023. Un any i nou mesos més tard exactes, l'acord que els juntaires consideraven “històric” passarà comptes aquest dimecres al Congrés dels Diputats en el marc de la compareixença del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, pels casos de presumpta corrupció que envolten el PSOE. I és que el balanç de l'acord no crida a l'optimisme entre els dirigents juntaires, ja que hi ha carpetes encara obertes signades ja fa més d'un any i mig, com pot ser l'oficialitat del català a les institucions de la Unió Europea (consta a l'ordre del dia de la pròxima reunió del Consell General de la UE el 18 de juliol), la delegació de les competències d'immigració (amb el veto de Podemos) i l'aplicació de la llei d'amnistia amb el veto dels jutges del Suprem.
Tot i algunes victòries pel partit de Carles Puigdemont com pot l'ús del català al Congrés o inversions en el sector petroquímic del Camp de Tarragona, Junts per Catalunya sempre ha relacionat l'avenç de la legislatura espanyola al compliment de l'Acord. Mes rere mes, la delegació de Junts, formada per Carles Puigdemont, Jordi Turull i Míriam Nogueras s'ha anat reunint a Suïssa amb una delegació del PSOE, fins ara, encapçalada per Santos Cerdán i amb la participació d'un verificador internacional. En l'última trobada de juny, però, ja no va participar, després d'implosionar la crisi al PSOE pels casos de presumpta corrupció vinculats a adjudicacions d'administracions governats pels socialistes, com el Ministeri de Transports o el govern de Navarra. Això sí, hi va participar un membre que ha format part de les reunions de forma habitual: l'expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero. De moment, però, es desconeix qui serà el nou interlocutor socialista i quin paper tindrà Juan Francisco Serrano, número dos de Cerdán que fins ara ha format part de les reunions i que Sánchez ha mantingut a l'executiva socialista. Això sí, un dels possibles noms que hi havia sobre la taula, Paco Salazar, que havia de ser el segon adjunt a la secretaria d'organització socialista, ha caigut de les possibilitats després de les denúncies d'assetjament sexual i abús de poder.
Avaluació de l'Acord de Brussel·les
El cara a cara entre Sánchez i Nogueras d'aquest dimecres servirà per avaluar l'estat de l'Acord de Brussel·les entre el PSOE i Junts per Catalunya. Fins ara ha patit les anades i vingudes d'una muntanya russa, amb la suspensió de les converses el passat mes de gener per part del partit de Puigdemont i la seva represa amb el desbloqueig de la delegació de les competències d'immigració que, de moment, és vetada per Podemos al Congrés. Amb tot això, entre els junters i el govern espanyol sempre hi ha hagut un clima de desconfiança, que ara va amb augment després de la caiguda d'un actor clau com Santos Cerdán, qui tenia una relació estreta amb el mateix Turull.
Per tot això, Turull i Nogueras van reclamar al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, "garanties de compliment" de l'Acord de Brussel·les en la reunió que van mantenir el passat 17 de juny al palau de la Moncloa. Ens ha explicat que ell té la voluntat continuar, però no ens ha concretat ni aclarit com i de quina manera i amb quines mesures pensa refer totes les qüestions que s’han espatllat, no només amb aquest escàndol, sinó també amb tots els dèficits en el compliment de l’Acord de Brussel·les”, relatava Turull als mitjans de comunicació, mentre demanava garanties i temps per "prendre decisions". Això va ser dies abans de la reunió amb Zapatero a Suïssa, de la qual no n'ha transcendit el resultat. Tot i això, els juntaires també feien una crida a convertir els "problemes", com els casos de corrupció que envolten el PSOE, en "oportunitats".
Apujaran el to
Internament, la gran majoria de membres de l'executiva desconeixen el missatge que enviarà aquest dimecres Míriam Nogueras a Pedro Sánchez, tot i això, adverteixen: "Serem coherents". El discurs de la portaveu juntaire al Congrés estarà centrat en Catalunya, en el compliment de l'Acord de Brussel·les, en com afectarà la crisi al PSOE en els acords que mantenen els dos partits i subratllarà, com fins ara, que no formaren part de cap bloc. Fonts juntaires apunten que apujaran el to, però "sense cap sorpresa". "Preveiem que Sánchez farà el mateix discurs de persecució contra el PSOE, de bona praxi contra la corrupció i de xoc contra el Partit Popular, tal com ha fet fins ara", diu un dirigent juntaire, mentre que un altre subratlla que estan en la mateixa situació de tensió que el desembre.
L'ombra d'una moció de censura amb el PP
I tot això amb un 'pressing' del Partit Popular cap a Junts per Cataluya perquè se sumin a una moció de censura contra Sánchez, després que el partit de Feijóo hagi celebrat aquest cap de setmana el seu congrés i hagi emmarcat possibles pactes amb partits nacionalistes i independentistes en dins la constitució. De fet, l'alcalde de Badalona i president del congrés popular, Xavier García Albiol, va demanar al partit de Carles Puigdemont que "escolti els votants i el carrer i no tant els seus interessos". Fins i tot no es va contrari a l'oficialitat del català a la UE. Amb tot, el líder del PP a l'Ajuntament de Barcelona, Daniel Sirera, també es va obrir aquest dilluns a pactar amb Junts però amb un avís: "No significa fer cas a tot el que demanen i que ho faran d'acord amb el respecte i a la democràcia".
Els juntaires, per això, han deixat clar amb quin terreny de joc volen jugar amb els populars: han de reunir-se amb Carles Puigdemont, Jordi Turull i Míriam Nogueras a l'exili. "No serem menys exigents amb el PP que amb el PSOE a l'hora d'acceptar reunions per a aquests assumptes. A partir d'aquí ja diran", apuntaven fonts juntaires el passat 1 de julioll com a condició per començar negociacions, tot i que durant la legislatura Turull ha assegurat que un acord amb el PP "és una fantasia". Això es va produir després que el nou secretari general del PP, Miguel Tellado, obrís una ronda de contactes amb els partits que mantenen relació amb el govern espanyol. De moment, els populars neguen contactes constants amb Junts per Catalunya i deneguen la petició d'una reunió amb la cúpula a l'exili.