Galleda d'aigua freda per a l'oficialitat del català, quan falten tot just dues setmanes perquè el tema torni a aterrar a la taula del Consell d'Afers Generals de la UE. Dinamarca, que ostenta la presidència rotatòria de la Unió, ha advertit que no veu canvis en la postura de la resta de països amb relació a la petició espanyola sobre l'oficialitat del català, el gallec i l'euskera. El govern espanyol havia anunciat la decisió de tornar a portar el tema al Consell d'Afers Generals del 18 de juliol després que el ministre José Manuel Albarés va abordar aquesta qüestió amb el seu homòleg danès.

Això no obstant, la ministra danesa d'Afers Europeus, Marie Bjerre, ha assegurat en declaracions recollides per l'agència Efe que "és un tema que ja ha estat a l'agenda", que ja es va debatre i que respecten si Espanya vol posar-lo a l'agenda de nou, però que no veu canvis als estats membres amb relació al rebuig o el suport a la petició espanyola. "Però no veig cap canvi des de l'última vegada que ho vam debatre", ha assegurat, tot i subratllar que el seu govern "no obstaculitzarà la unanimitat i no obstaculitzarà una decisió".

Darrer intent

Fonts del ministeri d'Exteriors van assegurar que Albares havia abordat el tema amb el seu homòleg danès i que comptaven amb el seu suport i col·laboració, per la qual cosa l'executiu espanyol va decidir portar el tema a decisió del Consell d'Afers Generals del 18 de juliol. Espanya ja ho havia intentat en l'anterior reunió del Consell, el mes de juny, però va desistir.

El darrer cop que el tema es va discutir va ser el 27 de maig, quan davant les reticències expressades per diferents països, la presidència, que aleshores ostentava Polònia, va decidir davant la falta de la imprescindible unanimitat aparcar cap decisió i continuar debatent. Fins a una desena de països haurien demanat més temps per estudiar el tema o haurien expressat dubtes, entre els quals Alemanya, França i Itàlia. Els dubtes essencials davant de la petició giren al voltant del compromís d'Espanya d'assumir el cost d'aquesta mesura de manera indefinida i sobre la possibilitat que un canvi d'aquest tipus obligui a reformar els Tractats de la UE. Entre els països que sí van fer costat a la proposta hi ha Dinamarca, que aquest semestre ocupa la presidència rotatòria, així com Eslovènia, Eslovàquia, Hongria, Bèlgica i Portugal.

L'oficialitat del català a la UE va ser una de les exigències que va imposar Junts al PSOE en l'acord per votar a favor de la investidura de Pedro Sánchez. En l'actual moment d'extrema debilitat de l'executiu del PSOE, el ministeri d'Exteriors s'ha imposat tirar endavant aquesta qüestió, que qualifiquen d'"irrenunciable i irreversible". "El govern d'Espanya no s'aturarà en el seu objectiu fins aconseguir-ho", asseguren fonts de la diplomàcia espanyola.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!