La crisi entre ERC i Junts per Catalunya continua oberta. Almenys per part de la formació de Carles Puigdemont. Així ho ha assegurat, una setmana després dels fets, la portaveu de Junts al Congrés dels Diputats, Míriam Nogueras, que ha denunciat que les "disculpes" de Gabriel Rufián en realitat "no van existir". El portaveu republicà sí que ha volgut fer carpetada, tot i que ha insistit que calia "actuar amb contundència" per a desmarcar-se dels suposats vincles de l'independentisme amb la Rússia de Putin.

Ha estat a la sala de premsa del Congrés dels Diputats, on fa una setmana va esclatar tot. Preguntada per si donen per tancada la crisi entre els dos socis, Míriam Nogueras s'ha remès a la posició expressada ahir pel portaveu de Junts, Josep Rius, que va insistir en la compareixença de Rufián davant del Parlament. La portaveu de la formació a la cambra baixa espanyol ha carregat contra unes "disculpes que no han existit". I s'ha refermat: "Junts manté la posició on estava".

En canvi, Gabriel Rufián sí que ha volgut donar per tancada la crisi. També en roda de premsa al Congrés, el portaveu d'ERC ha sostingut que ell "mai parla de Junts", però que l'altre dia era "tan greu", amb els vincles amb un "règim assassí", que "calia actuar amb contundència". I s'hi ha reafirmat: "Calia ser contundents. Estic convençut que la gent normal ho entén". Un Rufián que ha retret el que considera un "patró" entre els dos socis: "Jo no parlo de Junts. Junts pot parlar de nosaltres. Aquesta és la normalitat. I si nosaltres responem, és un Vietnam". Més enllà d'això, hi ha tret ferro: "Catalunya és moltíssim més que una discussió entre Junts i ERC".

Sàhara Occidental

El viratge del govern espanyol en relació al Sàhara Occidental també ha estat molt present avui al Congrés dels Diputats. En aquest context, Gabriel Rufián ha carregat contra Pedro Sánchez, per "intercanviar principis per interessos", i ha instat Unidas Podemos a "reflexionar com poden ser més útils, si dins o fora del govern". Ha advertit que "la sensació al carrer és que s'estan empassant massa gripaus". En la mateixa línia, Míriam Nogueras ha retret que el PSOE i el PSC "han incomplert els seus programes electorals", que parlaven de l'autodeterminació del poble saharaui per a resoldre el conflicte.

El portaveu d'Unidas Podemos, Pablo Echenique, ha intentat calmar una mica les aigües, avançant que el president Pedro Sánchez compareixerà la setmana vinent al Congrés per a informar del Consell Europeu i també del Sàhara Occidental. Ara bé, Echenique també ha advertit que el PSOE s'està acostant al PP en múltiples qüestions, com en política de defensa o "deixant el poble saharaui als peus de la dictadura marroquina".