L'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) ha dit prou a les disputes entre les principals formacions independentistes i la seva incapacitat de formar Govern. Per això ha enviat un missatge clar tant a ERC com a JxCat: o arriben a un acord per consolidar un Executiu independentista o bé hi haurà confrontació.

"Si convoqueu noves eleccions o feu un Govern sense un pla per avançar (cap a la independència), l'Assemblea no estarà mai més al vostre costat", ha remarcat la presidenta de l'entitat, Elisenda Paluzie, en un acte que ha organitzat l'ANC aquest diumenge a la plaça Sant Jaume de Barcelona. En la mateixa línia s'ha expressat el vicepresident de l'organització, David Fernández: "Ens podeu trobar darrere empenyent-vos, al vostre costat acompanyant-vos o al davant confrontant-vos i no és el que volem".

Aquest clam ve després que l'altra principal entitat independentista del país, Òmnium Cultural, instés el passat dimecres a JxCAT i ERC que arribessin  que formessin un govern. "Si s'imposa la disputa estèril, Òmnium no hi serà", va etzibar el seu president, Jordi Cuixart, que es troba a la presó pels fets de l'1-O.

DAVID FERNANDEZ vicepresident anc manifestacio govern - montse giraltDavid Fernández, vicepresident de l'ANC, durant l'acte a plaça Sant Jaume / Montse Giralt

Última oportunitat

En les passades eleccions del 14-F, les formacions independentistes, ERC, JxCAT i la CUP, van sumar una majoria en vots del 52% i en escons, amb un total de 74. "Ho tenim tot per guanyar", ha indicat Paluzie, que ha advertit els partits: "és la darrera oportunitat que teniu pel diàleg".

 

Un altre advertiment que ha llançat Paluzie és que l’onada independentista tornarà i sorgirà de cop, com va passar l’11 de setembre del 2012. “O se sumen a ella (els partits polítics) o els hi passarà pel davant”, ha alertat la presidenta de l’ANC.

A més, ha posat en èmfasi que el "poble ha tingut una paciència infinita", però ha ressaltat que no vol que els enganyin més "amb diàlegs impossibles, referèndums pactats i amnisties que mai arriben".

Per la seva part, Fernández ha posat de manifest el cansament que existeix en el moviment independentista per les desavinences dels partits. "Hem perdut temps, diners, feines, parelles i, finalment, la paciència i la confiança. Menys mitjans de comunicació i més reunions, menys retrets i més acords, més país i menys partits", ha exigit Fernández en una plaça plena de gom a gom. 

En l'acte, també hi ha participat Mònica Roca, presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona. "Per superar la crisi (de la Covid) necessitem un Govern decidit, fort, estable, valent, que lluiti pels drets dels catalans, respongui al mandat de les urnes i sigui netament independentista", ha defensat Roca. 

El sentiment de la gent

Aquest sentiment del secretariat nacional de l'ANC, també és el que es respirava a baix de l’escenari. “Ja estem tips que no formin Govern. Si hi ha noves eleccions perdrem bous i esquelles”, ha manifestat Carme Marçal una de les assistents a l’acte. Tem que en el cas que es repeteixin els  comicis “la gent no vagi a votar per culpa que no s’aclareixin (els partits polítics). Han de deixar de banda els partits i el país és el primer de tot”.

manifestacio anc govern 52% - montse giraltmanifestacio anc govern 52% - montse giraltmanifestacio anc govern 52% - montse giraltImatges de l'ambient a plaça Sant Jaume durant l'acte de l'ANC / Montse Giralt

Per la seva banda Teresa Codina està molt emprenyada amb la situació actual. “Hauríem de ser ja independents. No ens ho mereixem, el poble hem votat i som els que manem, que ens ensenyin i ens diguin el que estan negociant”, ha dit visiblement indignada alhora que ha advertit: “El poble som el poble. Això va de baix a dalt i si no ens creuen... Ho sabran, ho veuran i se’n penediran”.

També ha acudit a l’acte Josep Amorós que ha ressaltat: “Volem un Govern independent. Volem la independència ja, si no, veuran el que passa amb el poble”.   

 

 

Imatge principal: Elisenda Paluzie, presidenta de l'ANC, durant l'acte a plaça Catalunya