Els partits sobiranistes, ERC, JxCat, CUP i comuns, han registrat una moció al Parlament per instar el Congrés de Diputats a derogar els delictes d’injúries a la Corona i l’enaltiment del terrorisme, a més de reformar els delictes d’odi perquè només es puguin aplicar contra els que discriminen minories o col·lectius vulnerables. Ho han fet a instàncies de la plataforma de suport al raper Pablo Hasel, que també demana la seva llibertat, tres mesos després de ser empresonat, i la dels detinguts en les manifestacions posteriors de suport al músic. Per aquest dissabte s'ha convocat una manifestació a Lleida en favor de Hasel.

En una roda de premsa davant del Parlament, amb la presència d’alguns diputats, la plataforma ha reivindicat altre cop la llibertat del raper i la defensa de la llibertat d’expressió.

"Protegir les minories"

La seva advocada, Alejandra Matamoros, ha dit que els delictes d’enaltiment del terrorisme i injúries a la Corona només s’apliquen a dissidents polítics antifeixistes i no són propis d’un estat “que es diu democràtic”. Pel que fa als delictes d’odi, ha explicat que es van introduir al Codi Penal per protegir les minories o els col·lectius vulnerables, però sovint s’han aplicat contra col·lectius antifeixistes que han criticat els cossos policials o membres d’ultradreta. Per això volen que es reformi per tal que quedi clar que només es pot aplicar als que discriminin i vulnerin els drets de minories i col·lectius vulnerables.

Alejandra Matamoros advocada Hasel - acn

Imatge: L'advocada de Pablo Hasel, Alejandra Matamoros / AC

L’advocada d’Alerta Solidària Eva Pous ha dit que els drets tradicionalment no només es guanyen als parlaments, sinó als carrers “amb sang i foc”. Per això ha dit que les manifestacions a favor de Hasel no són només per defensar la seva llibertat sinó els drets col·lectius com la llibertat d’expressió.

Manifestació a Lleida

Per últim, David Martín, membre de la plataforma de suport, ha animat la ciutadania a manifestar-se massivament aquest dissabte a Lleida, ja que la “pressió als carrers” i la “lluita massiva i contundent” és “l’única manera que no s’apagui” la reivindicació dels drets. En aquest sentit ha demanat una “amnistia total” per a Hasel i tots els detinguts en les manifestacions posteriors al seu empresonament perquè “tots els mitjans de lluita són legítims”.

Imatge: La concentració de la Plataforma per la Llibertat de Pablo Hasel a les portes del Parlament / ACN