L'acord que el PSOE i Esquerra Republicana van tancar sobre Rodalies en el marc del pacte per a la investidura de Pedro Sánchez crea molts dubtes a Junts per Catalunya. Des d'un inici, els juntaires han assenyalat que no es tracta d'un traspàs integral. Aquesta setmana s'havia de celebrar un ple monogràfic sobre Rodalies a petició del president Pere Aragonès, però la setmana passada ERC va demanar posposar-lo per poder veure el desenvolupament i compliment de l'acord al llarg de les properes setmanes i mesos. Durant la sessió de control d'aquest dimecres al matí, aquest ha estat un dels temes en què Aragonès i el president de Junts al Parlament, Albert Batet, han intercanviat retrets. Batet ha lamentat que s'hagi posposat aquest monogràfic perquè és una "urgència de país", mentre que Aragonès ha criticat que els juntaires no consideressin "prioritari" situar aquest debat per davant del de seguretat o energies renovables. Ha estat aleshores quan el dirigent de Junts ha anunciat que registrarien una petició de compareixença del president de la Generalitat perquè expliqués l'acord sobre Rodalies. Poc després, la portaveu dels juntaires a la cambra catalana, Mònica Sales, ha formalitzat el registre de la compareixença amb la finalitat de "conèixer l'abast de l'acord del traspàs de Rodalies".

A la tarda, Junts també ha fet una interpel·lació a la consellera de Territori, Ester Capella, sobre aquest traspàs. La diputada encarregada de fer-ho ha estat Cristina Casol, que ha mostrat un to contundent contra l'acord: "No té res a veure amb el que s'havia defensat fins ara, l'acord trenca amb el concepte de traspàs total i integral que havien reivindicat tots els governs els darrers 20 anys, es trenca amb l'oportunitat d'assumir les competències exclusives i perdre de vista definitivament Renfe i Adif". Per a Casol, "no és comprensible aquesta rendició" i ha acusat l'executiu de "trencar amb la voluntat d'independència" fent un "acord de cogestió". "No siguin ingenus, no se'n sortiran: som davant d'un altre engany, són molles i l'Estat no compleix ni complirà", ha sentenciat la parlamentària juntaire.

 

Els juntaires consideren que "cal seguir reclamant el traspàs íntegre i total" i demanen al Govern que "deixi de crear falses esperances a la gent". "El traspàs és possible, en això l'Estatut no va ser retallat i cal exigir un traspàs sense lligams perquè és legalment possible", ha afegit Cristina Casol. Segons la diputada de Junts, "l'Estat sempre ven fum als catalans" i sosté que la situació de Rodalies és un "malson" per als catalans.

Ester Capella demana "respecte" a Junts i qualifica l'acord d'"històric"

En el seu torn de rèplica, la consellera de Territori, Ester Capella, s'ha regirat contra les paraules de Cristina Casol i ha exigit "respecte" per a Esquerra Republicana. En aquesta línia, ha retret a Junts que "fa la sensació que, quan els acords els fan vostès, són els millors del món; però quan els fem els altres, estan plens de forats". Capella ha defensat que és un acord "històric" i "bo" i que el traspàs "s'anirà produint a mesura que avancem en el temps i s'ha de concloure abans que acabi la legislatura espanyola". La titular de Territori ha volgut fer un paral·lelisme amb el traspàs de les competències de seguretat que han anat aconseguint per als Mossos: "Mentre no siguem un estat, s'ha de fer així". Ester Capella també ha fet bandera d'haver aconseguit l'abonament per part de l'Estat del dèficit tarifari i que les inversions que no s'executin, s'acumulin per als pressupostos de l'any següent. Sobre l'empresa mixta, la consellera ha recordat que hi haurà "participació majoritària" de la Generalitat i que la presidència, que seria del Govern, tindrà "el vot de qualitat". "Si vostès haguessin aconseguit l'acord, els hauria donat les gràcies; jo ara els demano que ens acompanyin per garantir que l'acord es du a terme", ha conclòs.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!