La decisió del jutge Pablo Llarena de mantenir el processament del president a l'exili Carles Puigdemont i dels exconsellers Toni Comín i Lluís Puig pels delictes de malversació agreujada (penada amb un màxim de vuit anys de presó) ha causat els retrets de Junts per Catalunya a Esquerra Republicana. La portaveu dels juntaires al Parlament, Mònica Sales, ha volgut traslladar "tot el suport" a Puigdemont, Comín i Puig davant el rebuig de Llarena de processar-los pel nou delicte de desordres públics (com reclamaven la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat) i ha destacat que aquest fet evidencia els "autèntics resultats de la reforma del Codi Penal". En aquesta línia, Sales ha denunciat que "l'Estat manté la repressió i la desjudicialització no existeix".

En la roda de premsa prèvia al ple del Parlament que se celebra aquesta setmana, des de Junts per Catalunya s'han mostrat molt crítics amb el Govern de Pere Aragonès per diversos fronts. El primer és que critiquen "l'opacitat i falta de transparència" de l'executiu amb la cambra catalana. En aquest context, segons apunten, el Govern "no ha respost gairebé 70 preguntes escrites i n'ha contestat un centenar fora de termini". "Volem saber els motius del poc respecte al Parlament per part del Govern, és una deixadesa de funcions", ha asseverat Mònica Sales.

Junts acusa el president Pere Aragonès d'"ignorar i menysprear el Parlament"

Per tot plegat, els juntaires insten l'executiu a "posar-se les piles i retre comptes dins dels terminis previstos". "Esquerra Republicana proclama que les institucions han de tenir parets de vidre. Hi estem d'acord i per això esperem màxima transparència", ha afegit la portaveu Mònica Sales. Des de l'òptica de Junts, "el president Pere Aragonès ignora i menysprea el Parlament" i és un fet que es visualitza "amb les iniciatives que la cambra ha rebutjat, com l'acord de claredat o la Renda Bàsica Universal". "Aragonès segueix insistint-hi malgrat el rebuig del Parlament", ha conclòs.

En paral·lel, els juntaires es mostren "preocupats" pel decret de reestructuració dels Mossos d'Esquadra que ha impulsat el Departament d'Interior. La formació considera que es tracta d'una "nova crisi" a la conselleria i lamenta que el decret s'hagi impulsat "sense que els sindicats i els grups parlamentaris hàgim tingut informació prèvia". "No ens sorprèn que es digui que el conseller Joan Ignasi Elena és el pitjor de la història, que és el que més imposa i menys negocia, ha estat reprovat pel Parlament i no canvia el seu rumb", ha subratllat Mònica Sales. A banda d'Elena, Junts també ha posat el focus en el titular de Drets Socials, Carles Campuzano, i ha celebrat que la comissió de la branca votés a favor de la compareixença del conseller perquè doni explicacions sobre l'acord amb Gabriel Rufián per a l'impuls d'una segona residència a Santa Coloma de Gramenet. "Esperem que Campuzano comparegui com més aviat millor i, si no ho fa i no demana disculpes, estudiarem la seva reprovació i demanar-ne la dimissió", ha detallat la portaveu del grup parlamentari juntaire.