La reacció de Junts per Catalunya a la negativa d'Esquerra Republicana a les 840 esmenes a l'articulat del projecte de pressupostos que els juntaires van registrar el dijous passat no s'ha fet esperar. El president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, ha criticat que, amb aquesta decisió, "Esquerra demostra que la seva mà estesa només és amb el PSC i amb els comuns". Batet ho ha dit en el marc d'un acte a Tarragona en què ha presentat les esmenes presentades pel grup que encapçala. De fet, en els darrers dies ho està fent a les principals capitals de demarcació per detallar aquelles que fan referència a cadascuna de les particularitats dels territoris.

Durant la intervenció, Albert Batet ha assenyalat que la consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas, "va dir i repetir al Parlament durant el debat d'esmenes a la totalitat que el Govern tindria la mà estesa amb Junts, però ja veiem que no era una voluntat real". El president del grup parlamentari de Junts per Catalunya s'ha refermat en què "el president Pere Aragonès ha triat la confortabilitat autonòmica" i que ha prioritzat el "tripartit autonomista" davant la majoria independentista del 52%. En l'acte del Camp de Tarragona, Batet ha aprofitat per demanar als republicans que aclareixin "si volen o no el Hard Rock, si es farà o no el Hard Rock". El dirigent juntaire ha apel·lat ERC a donar la resposta a Tarragona.

"Són la nova versió del Dragon Khan"

Des del punt de vista d'Albert Batet, el pacte del Govern amb el PSC i els comuns posa de manifest que Junts "és l'única alternativa al tripartit autonòmic": "Som els de la Catalunya del sí; mentre que el tripartit és la Catalunya del no, del no sabem o del ja veurem, són la nova versió del Dragon Khan", ha reblat.

Unes hores abans, Marta Vilalta havia indicat en una roda de premsa que votaran en contra de les esmenes registrades per Junts per Catalunya perquè "forma part de l'acord pressupostari no acceptar les esmenes d'altres grups". Encara sobre aquest rebuig a les esmenes, la secretària general adjunta dels republicans ha defensat el posicionament argumentant que "ja tenim uns pressupostos que són bons". La portaveu ha destacat que es remeten "a allò que està acordat": "Està escrit i és públic". Per tot plegat, Vilalta veu "pràcticament impossible" poder arribar a un acord amb Junts en aquesta matèria "si no han volgut pactar el contingut dels comptes".

Per la seva banda, el PSC ha descartat qualsevol ensurt d'última hora en la votació dels pressupostos —que tindrà lloc el 10 de març— i la portaveu Èlia Tortolero ha defensat que ells compleixen els acords: "Si alguna cosa ens diferencia de la resta de partits, és això". Tot i que estudiaran les més de 1.800 esmenes registrades als pressupostos, des de les files socialistes reafirmen el seu compromís amb el Govern i la voluntat de mantenir-se "en la línia de complir l'acord".