Dijous passat, Junts per Catalunya anunciava 840 esmenes a l'articulat del projecte de pressupostos. En concret, els juntaires situaven de nou la pressió a Esquerra Republicana i al PSC amb tres esmenes destinades a blindar el Hard Rock, l'ampliació de l'aeroport del Prat i la Ronda Nord, i aquest dilluns els comuns han alertat que votar a favor d'aquestes esmenes seria "votar en contra del pressupost". Marta Vilalta ha donat una resposta contundent en nom dels republicans: votaran en contra de totes les esmenes registrades per Junts. La secretària general adjunta d'ERC ha argumentat la decisió en el fet que "forma part de l'acord pressupostari no acceptar les esmenes d'altres grups".

Sobre aquest vot en contra a les esmenes dels juntaires, Vilalta encara ha afegit que prenen aquest posicionament "perquè ja tenim uns pressupostos que són bons". En aquesta línia, la portaveu dels republicans ha defensat que es remeten "a allò que està acordat": "Està escrit i és públic". Alhora, ha sentenciat que serà pràcticament impossible "arribar a un acord" amb Junts en aquesta matèria "si no han volgut pactar el contingut" dels comptes.

Esquerra Republicana estudia plantar la moció de censura de Vox amb Ramón Tamames com a candidat

En els darrers dies, prenia força una informació que assenyalava que diversos grups parlamentaris estan estudiant plantar i boicotejar la moció de censura que aquest dilluns ha registrat Vox amb Ramón Tamames com a candidat a la presidència del govern espanyol. Des de Calàbria, Marta Vilalta ha confirmat que estan negociant amb la resta de formacions a l'hemicicle davant el que interpreten que és una "maniobra de l'extrema dreta per guanyar protagonisme". La portaveu republicana critica que es vol utilitzar aquest mecanisme per "intentar situar al centre l'extrema dreta i que tingui protagonisme" i, en aquest context, ha reivindicat la necessitat de "no fer-li el joc i no participar en aquest debat".

En tot cas, perquè aquest boicot "tingui sentit", Vilalta ha sostingut que l'acció ha de ser "compartida" i "consensuada entre totes les formacions". Si no hi ha un acord entre els grups per plantar Tamames, Esquerra Republicana participarà en el debat de la moció de censura: "Si no hi ha una entesa, farem escoltar la nostra veu per desemmascarar l'extrema dreta", ha apuntat la secretària general adjunta del partit. Finalment, el dimarts de la setmana que ve es debatrà al Congrés la proposta de reforma del PSOE de la llei del només sí és sí, i Marta Vilalta ha volgut subratllar que no donaran suport a cap reforma que no compti amb l'aval del Ministeri d'Igualtat i que no estigui "consensuada" entre els socialistes i Unidas Podemos.