No hi haurà sorpresa d'últim moment. El PSC ha assegurat aquest dilluns que no es desentendrà del l'acord de pressupostos amb el Govern per aliar-se amb Junts. I és que el president del grup parlamentari juntaire, Albert Batet, va anunciar la setmana passada una bateria d'esmenes per a corregir els comptes del "tripartit autonòmic". Entre aquestes mesures plantejades, n'hi havia tres (relacionades amb els tres macroprojectes de la B-40, el Hard Rock i l'ampliació de l'aeroport) que pretenien seduir directament els socialistes, i que passaven per "garantir el desenvolupament efectiu" d'aquestes infraestructures. "Són compromisos ambigus als pressupostos i no estan detallats", denunciava Batet, alhora que allargava la mà al PSC perquè se sumés a la seva iniciativa.

Això és perquè l'acord de pressupostos de Salvador Illa i Pere Aragonès no inclou aquests tres punts, que formen part d'una entesa extrapressupostària. El líder socialista ja ha dit que confia en la paraula del president del Govern, però podria haver-se vist temptat per les esmenes de Junts. Ara bé, res més lluny de la realitat: la portaveu del partit, Èlia Tortolero, ha garantit aquest dilluns (amb certa ambigüitat) que els socialistes no es faran enrere.

"Nosaltres complim els acords; si alguna cosa ens diferencia de la resta de partits, és això", ha afirmat. La portaveu ha assegurat que estudiaran totes les més de 1.800 esmenes que s'han presentat, però ha recordat que ja tenen un compromís amb el Govern i es mantindran "en la línia de complir l'acord" amb ERC. D'aquesta manera, ha volgut espantar els fantasmes d'una possible aliança en l'últim moment amb Junts que tan sols hauria estat una galleda d'aigua freda després del gripau que van empassar-se els republicans. De fet, la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, també ha volgut descartar cap aliança amb els juntaires recordant que forma part del seu acord amb els socialistes "no acceptar les esmenes d'altres grups". "Està escrit i és públic, i ens remetem al que està acordat" amb el PSC i els comuns, segons ha indicat aquest dilluns en roda de premsa.

La darrera advertència dels comuns

Uns comuns que podran respirar amb tranquil·litat després del tràngol a què els ha sotmès la darrera proposta de Junts. Els liles patien perquè el PSC es desmarqués, i havien demanat als de Salvador Illa (així com a ERC) que rebutgessin l'esmena sobre els macroprojectes. El portaveu dels comuns, Joan Mena, ha afirmat aquest matí que "votar a favor d'aquesta esmena és votar a favor que Catalunya no tingui pressupost" i ha amenaçat d'abandonar l'entesa amb els republicans a l'últim moment si es destinava un sol euro dels pressupostos a la B-40, el Hard Rock o l'ampliació de l'aeroport. Fins i tot ha apel·lat Pere Aragonès a "no cedir als xantatges i pressions de Junts", que vol incloure "infraestructures caduques per la porta del darrere". Una estona després, el PSC s'ha pronunciat i ha permès als comuns respirar, un cop més, tranquils.