Junts per Catalunya considera que la reunió extraordinària del Govern d'aquest dijous a la tarda és una nova mostra de la "manca de respecte" que l'executiu té cap al Parlament. La portaveu del grup parlamentari, Mònica Sales, ha denunciat en una atenció als mitjans aquest migdia que la convocatòria del Consell Executiu coincideix amb el desenvolupament del ple de la cambra catalana i consideren que la "urgència" que el Govern ha posat al damunt de la taula, que és abordar les primeres decisions per al desenvolupament dels acords assolits amb el PSOE, "es podia haver tractat en un altre moment que no s'encavalqués amb l'execució del ple". "Això impedeix que els consellers puguin assistir al debat del Parlament", ha criticat Sales.

Paral·lelament, els juntaires retreuen al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que comparegui aquesta tarda des del Palau després de la reunió del Consell Executiu i que "no doni explicacions" des de l'hemicicle. En aquest sentit, Mònica Sales ha defensat la petició de compareixença d'Aragonès que el seu grup va registrar el dimecres a la tarda, amb l'objectiu que expliqui "l'abast de l'acord" per al traspàs de Rodalies. Junts manté que aquest traspàs és "incomplet i que no serà integral", i assenyala que "el Govern només té 33 diputats i el president oblida massa sovint que li falta un gran suport".

Preguntada per la incorporació de Pere Macias com a comissionat per al traspàs de Rodalies, la portaveu Mònica Sales ha afirmat que "vagi per endavant el reconeixement a la seva professionalitat", però ha volgut subratllar que Macias és el coordinador del govern espanyol del Pla Rodalies 2020-2030 i que, fins al moment, les dades que hi ha al damunt de la taula "no són esperançadores": "L'any passat va haver-hi 525 incidències greus, és una mala dada".

 

ERC, CUP i comuns acusen el PSC i Junts de frenar una declaració per les defensores al dret a l'avortament a Andorra

Aquest migdia, ERC, la CUP i els comuns han emès un comunicat on acusen el PSC i Junts per Catalunya d'haver frenat una declaració en suport a l'encausada Vanessa Mendoza (s'enfronta a un judici al Principat per haver parlat a l'ONU de les conseqüències que té la prohibició de l'avortament al país andorrà) i a les defensores pels drets sexuals i reproductius a Andorra. Segons les tres formacions, Junts s'ha despenjat de la proposta a última hora i el PSC ha plantejat un text alternatiu sense fer cap al·lusió específica a Andorra. Els tres partits proposants reclamen al PSC i Junts que "rectifiquin", ja que "fa dos plens es va aprovar un punt d'una moció al Parlament en aquest mateix sentit".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!