Pere Macias, actual coordinador del Pla de Rodalies 2020-2030 i exconseller de Política Territorial durant el període 1997 a 2001, sota el mandat de Jordi Pujol, ha estat fitxat per l’executiu de Pere Aragonès amb l’encàrrec de liderar per part del Govern les negociacions amb el ministeri de Transports per dur a terme el traspàs de Rodalies pactat per ERC i el PSOE en el marc del pacte per investir Pedro Sánchez. Segons ha avançat SER Catalunya, el nomenament com a comissionat s’oficialitzarà aquest dijous a la tarda en un consell executiu extraordinari. Dilluns passat, el mateix president Aragonès va anunciar la seva voluntat d’incorporar a l’equip negociador del traspàs persones amb experiència contrastada al sector, com és el cas de Macias.

De fet, Macias, que ha estat exconseller i exdirigent de CiU, actualment lidera la coordinació del Pla de Rodalies i, a més, el 2016 va ser fitxat per l’aleshores alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, com a director d’estratègia per unir les dues xarxes de tramvia de Barcelona per l’avinguda Diagonal, un projecte que encara està en construcció. Per la seva trajectòria, el perfil de Macias encaixa amb la voluntat expressada per Aragonès de nomenar un comissionat expert per pilotar unes negociacions que, tot i no haver començat, s’enfronten aquest divendres mateix amb una jornada de vaga convocada pels sindicats contra el traspàs de Rodalies.

Amb aquest nomenament com a comissionat, Macias haurà de liderar la part catalana d’una negociació que el mateix Govern va definir com de “via a via, estació a estació”, ja que el pacte polític entre ERC i PSOE només dibuixa uns eixos bàsics a partir dels quals caldrà entrar en el detall tècnic. El Govern aspira a tancar el traspàs en la legislatura espanyola que tot just ara comença i té com a objectiu “mínim” la gestió “íntegre i integral” de les línies de Rodalies R1 al Maresme, l’R3 al tram Papiol - l’Hospitalet - Vic - Puigcerdà i la línia Sant Vicenç de Calders de l’R2.

El nomenament, a més, coincideix amb la vigília de la primera jornada de vaga convocada pels sindicats ferroviaris a escala estatal en demanda de més transparència i informació sobre l’abast del traspàs. El mateix ministre de Transports, Óscar Puente, ja va assenyalar aquest dimecres que aquesta vaga és "injustificada", ja que “començar amb una vaga sense que ni tan sols hàgim començat la negociació per al traspàs crec que no és procedent". Per això ha fet una crida a la tranquil·litat als treballadors de Renfe i Adif assegurant-los que els seus drets "seran absolutament respectats i salvaguardats".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!