Contundent. La portaveu de Junts al Congrés dels Diputats, Míriam Nogueras, ha disparat aquest dimecres en nombroses ocasions contra el president espanyol, Pedro Sánchez. I ho ha fet, precisament, per retreure el seu paper en el conflicte català durant la seva intervenció al debat de l'estat de la nació espanyola. La diputada ha arrencat el seu discurs advertint des del primer moment que el balanç que fa el seu grup de la legislatura actual és clar: "Continuar donant estabilitat a vostè i a la taula de diàleg és allunyar-nos del nostre objectiu principal, que és la independència". En aquesta línia, també ha manifestat que amb el seu govern, Catalunya "sempre perd", exemplificant-ho amb qüestions com les competències, els recursos i els pressupostos que Espanya destina per al territori. Entre altres xifres, ha assenyalat el 35% del compliment de les inversions i que aquí hi ha el 40% del total de trens més vells de l'Estat. "La independència vol dir deixar de venir aquí a demanar molles", ha llançat.

 

Nogueras no s'ha quedat aquí, i durant la major part del seu discurs ha carregat reiteradament contra Sánchez i la seva gestió del conflicte polític. Així, ha lamentat que amb el president actual, l'agenda catalana és "la mateixa" que la que hi havia anteriorment amb Mariano Rajoy perquè es repeteix el maltractament econòmic, l'infrafinançament, el menyspreu, les mentides i les promeses sense complir. També ha retret que el cap de l'executiu parli de valors Europeus (ahir ho feia en referència a la guerra a Ucraïna), mentre que "vulnera" reiteradament els drets humans a Catalunya, però també a Melilla i al Sàhara. "No fa falta que ens demanin que no parlem malament fora d'Espanya, ja ens fan vostès la feina", ha dit.

Però també una referència directa al reclam de Pedro Sánchez perquè Junts participi en la taula de diàleg juntament amb ERC i la part espanyola, quan els de Jordi Turull ja han deixat clar el seu posicionament. Davant del Congrés, la diputada ho ha tornat a evidenciar. "Junts només seurà en un procés de negociació real. Junts no farà de socorrista d'una taula sense diàleg, que vostès han fulminat, i encara menys acceptarem que Sánchez ens digui sobre què podem parlar", ha reblat. També ha assenyalat que el govern espanyol situa els seus advocats "al costat de Vox" en les causes judicials contra l'independentisme, advertint que "no es pot parlar de retrobament i diàleg" quan actuen d'aquesta manera. I també ha aprofitat per compartir la seva solidaritat amb els seus socis al govern espanyol, Unidas Podemos, després que s'hagi revelat que el grup va ser perseguit per les clavegueres de l'Estat, recordant que els CDR també en van ser víctimes. "Mai blanquejarem això, mai donarem estabilitat a això".

La portavoz de Junts en el Congreso de los Diputados, Míriam Nogueras   Europa Press
La portaveu de Junts al Congrés dels Diputats, Míriam Nogueras / Foto: Europa Press

Advertència a ERC

Durant la seva intervenció, Nogueras no ha pogut evitar dirigir-se també a Esquerra Republicana per la seva estratègia envers l'Estat, això sí, sense referir-s'hi explícitament en algunes ocasions. Així, sobre la suposada desjudicialització del conflicte que va pactar la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, amb el seu homòleg Félix Bolaños la setmana passada, ha dit sentir-se "preocupada" per aquells qui s'ho creuen, en referència als republicans. També un altre dard contra els d'Oriol Junqueras per avisar que a Junts els sembla "incomprensible que una part de l'independentisme pretengui fer creure" que el PSOE és diferent del PP en la seva política envers Catalunya. I encara un darrer retret, aquest sí explícit cap al portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, quan l'ha recordat quin és l'objectiu dels seus grups: "No urgeix una reforma fiscal, sinó la independència".

La resposta de Sánchez

Uns minuts després, ha estat Pedro Sánchez qui ha respost les paraules de la portaveu de Junts, i ho ha fet passant de puntetes per sobre de les seves crítiques. Així, ha centrat gran part de la seva rèplica parlant de xifres econòmiques i intentant evidenciar que l'Estat no deixa enrere Catalunya en matèria financera. Ara bé, també ha llançat a Nogueras que el seu grup sembla haver-se quedat "congelat" en l'any 2017. "No han avançat i ara són més lluny de la independència", mentre que ha defensat que el seu govern vol estirar la mà a la societat catalana. I sobre la posició de Junts de no seure a la taula de diàleg amb l'Estat, també un lament. "M'agradaria que s'hi incorporessin per defensar les seves idees i els seus plantejaments", ha dit, acusant-los també de "no reconèixer els esforços del govern espanyol" per retrobar-se.

Ferran Bel

Per la seva banda, el portaveu del PDeCAT al Congrés, Ferran Bel, també ha aprofitat la seva intervenció al Congrés durant el debat de l'estat de la nació espanyola ha criticat la brevetat de les paraules de Sánchez sobre el conflicte català, i amb "propostes que ni tan sols es concreten". També ha carregat contra les xifres d'inversions i pressupostos, abans de centrar-se sobre la modificació del delicte de sedició, que el president espanyol de moment no engega perquè defensa que no hi ha una majoria parlamentària per la seva aprovació. "Portin una proposta, explorin-ho i potser hi haurà una majoria si té voluntat", ha dit Bel. Finalment, també ha parlat sobre la taula de diàleg per dir que el seu grup sí que li dona suport, si bé que ha de repetir-se més habitualment. "És com aquella fruita que ha de madurar, però que si no te la menges en el seu moment, se't podreix a les mans".