El líder d'Esquerra Republicana a Madrid, Gabriel Rufián, ha portat aquest dimarts al Congrés dels Diputats -on se celebra el debat de l'estat de la nació espanyola- tres bales procedents de la tragèdia de Melilla, on van morir prop de 40 migrants en mans de les forces policials marroquines. Rufián ho ha fet per visibilitzar la massacre de Melilla i així ho ha explicat: "Miri senyor president, sap què són? Bales que va recollir la meva companya Maria Dantas a la frontera de Ceuta i Melilla amb les que van matar a 37 persones". Davant d'aquestes declaracions, enmig del debat parlamentari, Sánchez ha recordat que els trets no van ser ordenats per la policia espanyola, al que Rufián ha aclarit: "Vostés no, la policia marroquina. I vostè va dir que no estava tan malament", ha dit Rufián en relació a les declaracions de Sánchez després de les morts, quan va qualificar la col·laboració de les forces de seguretat a la frontera "d'extraordinària".

Aquesta acció no ha agradat gens al president del govern espanyol, que en la seva rèplica ha estat molt contundent amb Rufián, a qui ha acusat d'haver-se equivocat "greument". "La mera exhibició de bales és un error imperdonable precisament en aquest hemicicle", ha dit Sánchez fent referència també a diversos forats de bala que hi ha al sostre de l'hemicicle del Congrés dels Diputats, que es mantenen conservats per no oblidar l'intent del cop d'estat d'Antonio Tejero, el 23-F. "El Congrés no és una cort penal, és el temple de la paraula. Aquí van entrar bales, van ser portades per colpistes. S'ha equivocat, senyoria", ha afegit el president espanyol. De fet, abans que prengués la paraula el president del govern espanyol, també ho ha fet la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, que ha alertat Rufián sobre l'ús polèmic d'objectes a la tribuna perquè "la força del parlamentarisme és l'ús de la paraula".

 

Més enllà de l'enganxada per les tres bales, Rufián ha avisat que no es pot reaccionar als fets de Ceuta i Melilla "com els rics d'una urbanització on de sobte entren els pobres", i ha plantejat diverses preguntes al PSOE, després que Sánchez avalés el paper de les forces marroquines: "Per què 130 africans saltant una tanca són una màfia i 130.000 ucraïnesos desplaçats són una causa? Per què matar a pals i a trets a la frontera sud d'Europa és menys greu que matar a bombes en un centre comercial d'Ucraïna? Quina és la diferència entre Putin massacrant ucraïnesos i Erdogan massacrant a Kurds?", ha preguntat el líder d'ERC, que ha apuntat que la resposta passa pel fet que els ucraïnesos "són rossos amb els ulls blaus, i els altres, no". 

Quan es va produir a finals de juny la mort de prop de 40 migrants a Melilla, el president del Govern espanyol, en una primera intervenció es va espolsar les culpes i va assenyalar les "màfies que trafiquen amb éssers humans" com a responsables de la matança dels migrants. A més, Sánchez va assegurar que aquestes persones van intentar travessar la tanca amb un assalt molt violent. Aquestes declaracions van ser àmpliament criticades per partits catalans com ERC, Junts i la CUP, però també pels socis de la coalició espanyola, els comuns, que van acusar Sánchez d'haver fet "racisme institucional".