Junts admet la transcendència del que pot representar l'indult per als presos polítics, però adverteix que es tracta d'una "solució personal" que no dona resposta al pols entre Catalunya i l'Estat, que ha de passar per l'amnistia i el dret a l'autodeterminació. Així ho ha assegurat la portaveu del partit, Elsa Artadi, que ha respost també a l'aposta d'ERC d'enviar el seu president, Oriol Junqueras, a la taula de diàleg amb l'Estat i ha reclamat que, més enllà de qui formi part d'aquella negociació, hauria d'estar precedida per una reunió dels partits i les entitats similar a la que va convocar el president Quim Torra abans de la primera i única reunió de la taula.

Artadi ha abordat la resposta de Junts a l'amnistia després que aquesta cap de setmana s'ha apuntat que el govern de Pedro Sànchez estudia un indult parcial i reversible per als set presos polítics de Lledoners -Oriol Junqueras, Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva i Quim Forn- i les preses polítiques, Carme Forcadell i Dolors Bassa. 

 

No caure en una trampa

"Els indults seran molt benvinguts a nivell personal. S'ha de posar fi a aquesta aberració, abús i immoralitat", ha reclamat Artadi, però alhora ha subratllat que Junts no té cap intenció de "caure en una trampa".

Ha advertit que donar solució als nou presos no taparà la situació de 3.300 encausats arran de les diferents causes obertes a diferents instàncies des del 2014 ni tampoc donarà resposta a l'aspiració política sobre el dret a l'autodeterminació. "El moviment independentista no es mou només per raó antirepressiva. La nostra voluntat és decidir el futur polític de Catalunya i indults o no indults això no ho canvia", ha assegurat Artadi.

No mercadejar

La portaveu de Junts, que ha expressat repetidament la confiança en el resultat que obtindran els casos dels presos polítics en les instàncies europees a les quals ja estan arribant, ha reclamat que acabin les especulacions sobre les "fórmules imaginatives que estudia Sánchez per tapar l'aberració comesa amb els presos", i ha exigit un gest de "mínima decència envers les famílies i les persones que estan patint". "Que no es mercadegi, que no jugui. Si ha de posar una solució, que la posin sobre la taula", ha reclamat.

En aquest punt ha retret que tot i que fa mesos que s'especula sobre la reforma del Codi Penal, encara no hi ha cap text damunt la taula, i ha assegurat que Junts estarà en aquest debat, no només pel que fa el delicte de sedició -"una anomalia molt perillosa per llibertat política de la ciutadania", ha retret- sinó també en altres aspectes com és l'ultratge a la Corona i la repercussió que aquesta article comporta contra la llibertat d'expressió.

Taula de diàleg 

Artadi tampoc ha volgut vincular el fet que es concedeixi un indult als presos polítics amb la celebració de la taula de diàleg ni amb la possible incorporació d'aquests a la negociació, tal i com ha apuntat Esquerra en relació al seu president Oriol Junqueras.

Això no obstant, la portaveu sí ha expressat la necessitat que les persones que hi intervinguin representin el 52% de l'independentisme. En aquest punt ha apostat per la conveniència que, igual com en la primera reunió de la taula de diàleg, l'aleshores president, Quim Torra, va convocar tot l'independentisme per discutir com abordar la trobada, "seria saludable" per treballar una estratègia unitària que es tornés a convocar aquesta reunió, més enllà de les persones que finalment integrin aquesta negociació.

Batet, president del grup

D'altra banda, Junts ha decidit en la reunió d'avui proposar de nou Albert Batet com a president del grup parlamentari. Demà a la reunió del grup parlamentari es preveu ratificació el nomenament en votació. La resta del grup s'acabarà de discutir al llarg de les reunions del dia d'avui, entre el mateix Batet, el secretari general, Jordi Sànchez, i la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i, segons Artadi, es farà una proposta portaveu, portaveu adjunt, entre d'altres càrrecs.

D'altra banda, Junts celebrarà a mitjans de juliol, coincidit amb el primer aniversari del seu congrés constituent, la primera reunió del Consell Nacional del partit, un cop els membres han quedat confirmats aquest diumenge.

 

A la imatge principal, Elsa Artadi durant la roda de premsa d'avui