La possibilitat cada vegada més real que Pedro Sánchez concedeixi un indult parcial als presos independentistes catalans és des de fa uns dies el centre de gravetat de la política espanyola. Des de Catalunya, en canvi, Esquerra Republicana s'esforça a fer bascular el focus. "Els indults no són la solució. Cal l'amnistia". Així ho ha afirmat la portaveu i secretària general adjunta del partit, Marta Vilalta, que ha demanat al govern espanyol que s'afanyi a posar dia i hora per tornar a reunir la taula de diàleg al marge del debat dels indults. És més, ja avancen que en el cas de la delegació catalana, intentaran que pugui participar-hi el seu líder, Oriol Junqueras. "És innegable que ens agradaria moltíssim que hi pogués anar, és evident".

L'argument dels republicans és que hi ha en marxa una "causa general contra l'independentisme que afecta pràcticament 3.000 persones" i que un indult només serviria per alleujar la situació personal dels 9 presos, però no dels exiliats ni de la resta d'afectats amb processos judicials pendents. Per això, tal com va expressar fa uns dies el president de la Generalitat, Pere Aragonès, no s'oposaran a la commutació de la pena, però seguiran batallant per aconseguir convèncer l'executiu del PSOE i Podemos que la solució passa per una amnistia general i l'exercici del dret a l'autodeterminació. 

 

Abans de l'estiu

Amb aquesta idea al cap, des d'ERC eviten entrar en el detall dels indults, ni a discutir si accepten o no que siguin parcials. També esquiven posicionar-se en relació amb la proposta de reforma de la sedició, que plantegen els comuns per atenuar la pena associada a aquest delicte. Es tracta d'una mesura que caldria aprovar al Congrés i, per tant, els republicans, com Junts i la CUP, hi tindran veu i vot. En aquest sentit, admeten que voldran "veure la lletra petita", però que, en tot cas, el que convindria és "derogar el delicte". "Tampoc creiem que la reforma del delicte de sedició sigui la solució, perquè no acaba ni amb la repressió ni amb la judicialització", ha conclòs Vilalta. 

D'entrada, els de Junqueras posen tots els ous a la cistella del diàleg amb l'Estat i pressionen Pedro Sánchez perquè els doni hora. Li reclamen que la negociació entre governs per resoldre el conflicte es reprengui independentment del debat sobre els indults. "No podem deixar passar més temps. Som-hi". És la posició d'ERC, que considera que la part catalana ja està "en plenes condicions per poder anar a reprendre el diàleg". Com més aviat millor, diuen, si pot ser, "abans de l'estiu". 

La setmana passada, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, va compartir que el Govern —o si més no la part d'ERC que és al Govern— detecta un gir "estadista" a la Moncloa encaminat a resoldre el conflicte amb Catalunya. Preguntada per l'origen d'aquesta percepció, Vilalta ha posat en valor que "el govern PSOE-Podemos ha reconegut que hi ha un conflicte polític", confia que "es mantinguin en aquella posició" i demana "posar fil a l'agulla" per reprendre la negociació allà on va congelar-se ja fa més d'un any. Concretament, reclamen al govern espanyol que a la propera cita vingui amb una proposta alternativa a la independència. 

A la imatge principal, Vilalta a la roda de premsa d'ERC. / Marc Puig