En una entrevista a El món a RAC1 el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha reiterat que no confia en que els indults que es planteja l'executiu de Pedro Sánchez siguin la solució al conflicte català. "L'indult seria igual d'efímer que van ser els tercers graus", ha vaticinat Cuixart, qui està convençut que serà una mesura temporal que generarà "frustració al poble de Catalunya". 

El president d'Òmnium ha considerat que les institucions de l'Estat espanyol no són prou madures per gestionar la possibilitat d'un indult. Tot i això, Cuixart ha recordat que des de la seva organització no demanen cap mesura de gràcia, ja que no es penedeixen ni consideren que sigui una solució a res. 

Sense expectatives amb Sánchez

"Jo porto més temps a la presó amb Pedro Sánchez que amb Mariano Rajoy, no sé què li hauria d'agrair", així ha respost Cuixart quan Jordi Basté li ha preguntat si agraeix les accions de Sánchez en pro dels indults i amb voluntat de destensar la situació. El dirigent d'Òmnium ha recordat que la repressió continua i que el plantejament d'aquesta mesura per als condemnats pel procés no afecta sobre les altres causes obertes contra el moviment independentista

Cuixart ha fet un exercici de memòria per recordar que la posició actual del PSOE dista molt de la que en el passat van adoptar els socialistes cap al conflicte català. "Es va alinear amb el rei d’Espanya el 3-O i va fer volar pels aires les seves complicitats històriques amb els territoris de l’Estat", ha remarcat el president d'Òmnium. 

Tot i la manca d'expectatives sobre els indults i el rebuig ideològic a aquests, Cuixart ha valorat la feina feta per les persones que estan lluitant per aconseguir-los."Tot el meu respecte als companys que han treballat per aconseguir l'indult", ha assegurat en l'entrevista. 

Cap crítica als companys

"Des d'Òmnium som molt respectuosos i sempre respectarem tots els companys de trinxera que demanin l’indult perquè la presó és dolor", ha sentenciat Cuixart, qui ha subratllat com és de dolorós el pas per presó. El president de l'entitat ha mostrat el seu rebuig a qualsevol crítica que s'esgrimeixi sobre les persones empresonades que desitgen l'indult

Cuixart comparteix el respecte a les decisions dels seus companys amb la posició de la seva entitat, on consideren que l'indult és una mesura que deixa al marge a la resta de represaliats i exiliats. El president d'Òmnium també ha aprofitat l'ocasió per demanar que aquest respecte cap a les decisions dels presos l'adopti tothom.

 

Imatge principal: Jordi Cuixart surt del Palau de la Generalitat després de la presa de possessió de Pere Aragonès / Europa Press