Després de setmanes esperant-la, Junts per Catalunya ha presentat aquest dilluns la seva auditoria sobre el pacte de Govern amb Esquerra Republicana. Una anàlisi que ha deixat uns resultats desiguals. El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha explicat en roda de premsa que, pel que fa al bloc sectorial, el resultat és bo, amb les diferents conselleries de la Generalitat "encaminades cap a coses positives" per a la ciutadania". Ara bé, la valoració sobre la línia que l'executiu ha seguit pel que fa a l'eix nacional, és a dir aquell que acosti Catalunya cap a la independència, no rep la mateixa nota. De fet, Turull l'ha lamentat amb contundència: "Així no podem continuar".

 

"No podem seguir així perquè volem un acord de govern que ens acosti a les condicions necessàries per a allò que va néixer Junts", ha dit en referència a la independència. Per contra, Turull ha defensat que la línia de treball actual del Govern només allunya d'aquest objectiu. Entre altres aspectes, n'ha destacat tres que no funcionen: la taula de diàleg amb el govern espanyol, l'espai que ha de servir per dibuixar una direcció estratègica en cas que no s'assoleixin acords a la taula de diàleg, i la pretesa unitat estratègica de l'independentisme al Congrés dels Diputats. Segons el secretari general de Junts, la feina a Madrid s'ha centrat a intentar reforçar l'autogovern i, per contra, s'ha abandonat la via cap a la independència.

Per Turull, aquest és un moment "transcendental, molt important". Però tot i les mancances en l'eix nacional, Junts encara no ha apostat per deixar en mans de la militància la decisió de si s'ha de replantejar o deixar el govern de coalició amb Esquerra Republicana. Així, la intenció del partit és "donar una oportunitat" perquè es reverteixi la situació i "concentrar els esforços" d'ambdues formacions perquè s'apliqui el pacte. "No volem un nou acord de govern, el que volem és que es compleixi perquè en el que és un tema nuclear per a Junts no s'està complint", ha dit Turull en referència a la qüestió nacional.

Així, durant aquest mes de setembre, i fins al debat de política general, els de Jordi Turull i Laura Borràs confien que es pugui "millorar l'actitud per dir que ara sí que val la pena continuar". Una crida que no només es fa a ERC per complir l'acord de Govern, sinó que també s'emplaça a totes les forces polítiques i als agents socials independentistes per veure com es pot fer "més i millor". La intenció, doncs, és que abans que acabi el mes s'aconsegueixi redreçar la situació actual i començar a preparar les condicions necessàries. Un cop acabat el debat de política general, previst per al 27 i 30 de setembre, la direcció de Junts tornarà a reunir-se per valorar la feina assolida durant aquestes quatre setmanes. Serà aleshores quan la formació prendrà una decisió en funció dels resultats, constatant si hi ha hagut algun canvi de tendència, i donant als afiliats sempre "la darrera paraula" sobre com procedir.

Laura Borràs no cedeix a la pressió

Durant la roda de premsa també ha intervingut la presidenta de Junts, Laura Borràs, qui ha volgut reafirmar les paraules de Turull, defensant que la formació ha fet una "anàlisi rigorosa" de la tasca executada fins ara pel Govern, "amb les dades a la mà". Ella també ha defensat la necessitat de "redreçar" el camí emprès per l'executiu i apropar-se cap a la independència. "No hi ha dret que la gent se senti trista i desil·lusionada. Els polítics hem d'estar al servei de la ciutadania i som aquí per fer-ho amb dades, treball, feina i rigor". Així, ha explicat que aquest mes de marge que posa Junts busca "oferir la possibilitat de treballar per revertir els elements que no funcionen" amb tota l'autocrítica que faci falta.

Ara bé, precisament sobre la qüestió que envolta Borràs i la seva condició de presidenta suspesa del Parlament s'hi ha referit Turull, qui ha recordat que el partit s'ha mantingut ferm durant tot l'agost en el seu posicionament de no rellevar-la ni substituir-la per un altre nom. Així, ha defensat que Junts ja va presentar a la Mesa de la cambra catalana una petició per reconsiderar la decisió de suspendre Borràs que podria permetre la seva restitució i que es votarà aquest dijous. "Ara hi ha l'oportunitat per reconsiderar la decisió i revertir una situació que no hem creat nosaltres", ha dit.