Aturada del Parlament. La Mesa de la cambra catalana ha anunciat aquest dimarts el calendari del Debat de Política General que ha de celebrar-se aquest setembre. I ho farà amb un format mai vist: s'aturarà durant dos dies. Concretament, el ple tindrà lloc el 27 i el 30 de setembre, mentre que la interrupció que es justifica perquè durant els dies 28 i 29 tindrà lloc el judici al Tribunal Suprem contra la diputada de la CUP, Eulàlia Reguant, acusada de desobediència per haver-se negat a respondre les preguntes de la ultradreta de Vox durant el judici contra l'1 d'octubre, el 2019. D'aquesta manera simbòlica, el Parlament reconeixerà un nou cas de persecució contra l'independentisme, i en aquest cas també contra l'antifeixisme, aprofitant que la diputada no podrà participar durant aquells dos dies al ple del Parlament.

Segons han explicat fonts de la Mesa, la decisió s'ha pres per majoria, sense el suport del PSC. Un calendari obligat, ja que la setmana anterior el president de la Generalitat, Pere Aragonès, té un viatge fora del país, i no podria assistir al seu segon Debat de Política General com a líder de l'executiu. Un canvi de format que també obligarà a fer modificacions més enllà: els plens del Parlament mai comencen un dimarts al matí perquè tenen lloc les reunions de la Mesa i la Junta de Portaveus de la cambra catalana, mentre que també se celebra el Consell Executiu del Govern. Aquestes trobades, doncs, hauran de produir-se en un altre moment per esquivar la sessió plenària. El 27 de setembre tindran lloc els discursos i les interpel·lacions, mentre que el 30 hi haurà el debat de les propostes de resolució i les votacions.

El PSC, crític: "No és normal"

Des del PSC, la portaveu, Alícia Romero, ha sortit del pas per criticar aquesta decisió, acusant el canvi de calendari de ser una nova mostra de la "degradació" del Parlament, una expressió que ha utilitzat per referir-se a altres casos sonats com la situació del diputat de la CUP Pau Juvillà, quan es va voler paralitzar l'activitat de la cambra. "Sorprèn que el Govern accedeixi a fer una aturada de dos dies per la diputada Reguant", ha lamentat, però ha assegurat que ja s'ho espera tot, del Parlament actual. "El nivell de degradació és tan alt que ja no ens sorprèn res. El que passa aquí no és normal".

Reguant s'enfronta a quatre mesos de presó

El judici de Reguant estava inicialment fixat per l'1 de març d'aquest any, i quan Reguant era asseguda al banc dels acusats, a Madrid, el Tribunal Suprem va acceptar la qüestió prèvia de la seva defensa que no s’havia realitzat bé el seu processament: com que era diputada, i, per tant, aforada, quan es va tancar la investigació, havia de ser un tribunal superior, i no un jutjat de Madrid, qui finalitzés la instrucció. El Suprem, doncs, jutjarà la cupaire el 28 i 29 de setembre per un delicte de desobediència greu. La fiscalia demana per a Reguant quatre mesos de presó i inhabilitació especial pel dret de sufragi passiu durant el temps de condemna. Per la seva part, la defensa de la diputada Eulàlia Reguant demana la seva absolució en donar-se "una vulneració flagrant a la llibertat ideològica i de consciència", i recorda que no pot ser sancionada dos cops per la mateixa conducta: el Suprem ja va interposar-li una multa de 2.500 euros per aquest cas.