El Congrés dels Diputats ha validat aquest dijous el reial decret de mesures urgents que pretén fer front als incendis forestals. Una mesura que arriba, precisament, en un estiu en què s'ha confirmat que Espanya és l'estat europeu que més ha cremat aquest 2022, superant les 286.000 hectàrees calcinades. La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha defensat la norma avisant que cada vegada hi ha "més incendis" i "més complexos". "Una de cada tres hectàrees cremades d'Europa s'han cremat a Espanya", ha dit. La norma ha rebut 265 vots favorables, però cap d'aquests ha estat dels partits independentistes, que s'han mostrat crítics.

Junts ha estat el més contundent. La diputada Pilar Calvo ha anunciat la negativa de la formació, i ha acusat l'Estat de "laminar les competències" catalanes, així com atacar un model d'autogovern "extremadament eficient" substituint-lo per un de "tutela i intervencionisme gairebé total". Calvo ha assegurat que al govern català li "enorgulleix" la feina ben feta, i ha advertit a l'executiu central que se centri en altres temes pendents. "En lloc d'envair-nos les competències, ocupin-se de polítiques com les hidràuliques i les torres elèctriques", ha dit en relació amb els baixos nivells d'aigua a embassaments i pantans, així com a les morts d'ocells en impactar amb les torres.

ERC vol "coordinació entre administracions"

Esquerra Republicana també ha mostrat el seu escepticisme, si bé els republicans han acabat abstenint-se. El diputat Xavier Eritja ha condicionat el seu aval a la norma a què el PSOE s'obri a respectar el marc competencial català, defensant per contra la "coordinació entre administracions". Ribera havia afirmat que la situació actual és "límit" i cal actualitzar la normativa actual "sense perjudici" dels territoris amb competències en aquesta matèria. En el cas del PDeCAT, el diputat Ferran Bel ha comunicat que els seus quatre diputats s'abstindran perquè el govern espanyol "s'ha compromès a modificar en un reial decret pròxim algun dels aspectes que ens preocupen". Tanmateix, el diputat ha afirmat que la norma tal com s'ha plantejat genera un "problema competencial", ja que Catalunya va "algun pas endavant" encara que ha estimat que aquestes diferències es puguin solucionar.

També el PP ha criticat el contingut i la forma de la norma que planteja el govern espanyol. En aquest sentit, el diputat popular César Sánchez ha acusat la vicepresidenta Ribera d'intervenir al Congrés com una "conferenciant" i no com una ministra amb capacitat d'actuació per evitar i combatre incendis forestals. "No puc ni criticar les seves polítiques perquè són inexistents", ha resumit abans d'afirmar que el PSOE només recorda dels incendis quan veuen "fum a les muntanyes". Finalment, ha alertat que Espanya està pel camí de convertir-se en el primer "desert d'Europa".