Amb el final de les vacances d'estiu a la vista, el Parlament ja comença a reprendre l'activitat política. I ho farà lluny de la normalitat a causa de la interinitat que envolta la institució. Així ho demostra, precisament, que la primera qüestió que haurà de debatre la cambra catalana a l'inici d'aquest nou curs polític serà, precisament, si accepta que Laura Borràs recuperi la presidència. A finals del juliol passat va ser suspesa en resposta a l'obertura del judici oral pel cas dels contractes fraccionats quan era directora de la Institució de les Lletres Catalanes.

El 16 d'agost, primer dia hàbil del nou curs al Parlament, Junts no va perdre ni un moment per posar-se mans a la feina i registrar una petició davant la Mesa de la cambra perquè reconsideri la suspensió de Laura Borràs. La seva formació afirmava que aquesta decisió havia vulnerat drets fonamentals, com la presumpció d'innocència, el dret a la participació política i el principi de seguretat jurídica. Amb aquesta petició, Junts també començava el camí per esgotar totes les vies administratives disponibles abans de mirar cap a Europa per revertir la situació de presidenta del partit.

La primera Mesa presidida per ERC

Amb la caiguda de Laura Borràs del capdavant de la cambra catalana, ara és la republicana Alba Vergés qui, com a vicepresidenta primera, exerceix les funcions de presidenta del Parlament. Així, ha estat ella l'encarregada de convocar les reunions que hauran de debatre sobre la petició de reconsideració. Una trobada que tindrà lloc el dijous vinent, 1 de setembre, amb una reunió de la Mesa primer, a les 9.30 hores, i a continuació una altra de la Junta de Portaveus, prevista per les 10 hores. Segons ha informat el Parlament, "a les reunions es tractarà la sol·licitud de reconsideració presentada per Junts sobre l'acord de suspensió de drets i deures de Laura Borràs".

Pressió d'Aragonès per substituir Borràs

Aquest mes d'agost ja ha estat marcat fonamentalment per la situació de la presidenta suspesa, amb un intercanvi de missatges públics entre ERC i Junts. Diumenge passat, per exemple, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, advertia que una interinitat al capdavant del Parlament amb una durada massa llarga "no és bona", per la qual cosa ha considerat necessària "l'elecció d'una nova presidència". Per allò, Aragonès va demanar a Junts que complís l'acord de Govern, segons el qual la presidència del Parlament els correspon. Així, defensa que Junts nomeni una substituta per a Borràs i, en el cas que sigui absolta, "se la pugui restituir".

Aquella mateixa tarda responia el secretari general de Junts, Jordi Turull, i ho feia en la mateixa línia que ha defensat des del primer dia, rebutjant fer aquest pas i, per contra, recordant a Aragonès quina altra opció hi havia sobre la taula. "La millor manera d'evitar aquesta interinitat provocada per PSC, ERC i la CUP és revertir la situació", deia Turull, reclamant a les formacions que reconsideressin la suspensió de Borràs.